U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Voeding

Slovenië is met 2 miljoen inwoners een relatief kleine markt. Maar de vrij hoge koopkracht maakt dat exclusievere voedingsproducten, waartoe heel wat Vlaamse exportproducten behoren, voor een almaar grotere massa bereikbaar zijn. In de regel zijn alle westerse merken overal verkrijgbaar.

Ook al is de Sloveense markt open voor Vlaamse voedingsproducten, toch is er bij basisvoedingsproducten een op het nationalistische gevoel geïnspireerde tendens tot voorkeur voor eigen producten. ‘Buy Slovenian’ wordt steeds gebruikt in advertenties op TV. Zelfs buitenlandse discount-winkels (bv. Lidl, Hofer, Eurospin) proberen er de gunst van de koper te winnen door te beklemtonen dat ze erg veel Sloveense voedingsproducten verkopen. Een Vlaamse voedingsbedrijf dient dus te beseffen dat de concurrentie hard zal zijn overal waar er een Sloveense alternatieven bestaan (dat geldt vooral voor vlees en zuivelproducten). De kunst is derhalve om de Sloveense markt te veroveren of met specifieke  producten die de Slovenen niet hebben (zoals bv speciaalbieren, pralines) of met producten die goedkoper zijn dat die van eigen Sloveense bodem.

Slovenië is meest zelfvoorzienend in vlees (76,7%) en tarwe (73,9%) en het minst wat fruit en groenten betreft (respectievelijk 44% en 41,7%). Dit was ook duidelijk te zien tijdens de laatste multisectorale economische missie naar Slovenië, waaraan ook 5 Vlaamse fruit- & groentenproducenten hebben deelgenomen. Sloveense invoerders hebben veel interesse getoond voor nieuwe leverancierskanalen.

Biologisch voedsel is al jaren in opmars in Slovenië, steeds meer mensen zijn bereid om een hogere prijs te betalen voor producten die op een duurzamere wijze geproduceerd worden. 

Er zijn 3 grote types van mogelijke kanalen te definiëren:

Verkoop rechtstreeks aan de supermarkten

Voor snel roterende goederen verkiezen de supermarkten rechtstreeks in te voeren. Private labels zijn steeds populairder. Voor minder snel roterende producten of nicheproducten wordt eerder gewerkt via een invoerder/distributeur, die zorgt voor voorraadbeheer, etikettering, promotie, enz.

De belangrijkste supermarkten zijn: met 30% marktaandeel de marktleider Mercator (sinds eind 2015 in handen van de Kroatische Agrokor), de tweede plaats wordt ingenomen door Spar Slovenija (23% marktaandeel) en de derde door Tuš (10%). Daarnaast is ook Leclerc aanwezig met twee hypermarkten. Discountwinkels spelen een steeds belangrijkere rol in de markt: naar schatting meer dan 30% marktaandeel. In de laatste 10 jaar werd ca 20% marktaandeel van Mercator afgenomen door discounters. Alleen al door de toename in het aantal winkels zijn Lidl en Hofer (Aldi groep) de koplopers wat betreft groei: Lidl heeft 55 winkels in Slovenië, Hofer 84.

Verkoop via de verdelers van topmerken

Een klein aantal bedrijven, zoals Magistrat International en Merit International, hebben zich gespecialiseerd in de distributie van topvoedingsmerken. Gezien hun sterke marktpositie en eventuele conflicten met bestaande producten in hun gamma, zijn deze bedrijven veelal kieskeurig in het aannemen van extra vertegenwoordigingen.

Verkoop via groothandelaars/distributeurs

Het gros van de voedingsimport verloopt via kleinere distributeurs, die in de regel met 5 tot 20 personen de vertegenwoordiging, promotie en distributie van producten van 2 tot 5 fabrikanten voor hun rekening nemen. Omdat ze al ettelijke jaren ervaring hebben, vergt het wel wat overtuigingskracht om hen te overhalen uw producten toe te voegen aan hun portefeuille.

Meer weten:

Hout- en meubelindustrie

Na Zweden en Finland, is Slovenië het derde meest beboste land van Europa: liefst 58% van de oppervlakte is bedekt met bos. Dat creëert veel mogelijkheden voor de houtverwerkingsindustrie, die rond 1.055 ondernemingen telt en stelt meer dan 11.000 mensen tewerk. Helaas is de Sloveense houtverwerkingsindustrie nog niet in staat om grotere hoeveelheden hout te verwerken. Volgens de Vereniging voor hout- en meubelindustrie zou het belangrijk zijn om het houtverbruik per inwoner te verhogen, maar voordat Sloveense architecten en hun klanten hout zullen ‘herontdekken’, blijven buitenlandse markten (vooral buurlanden) essentiëel voor lokale bedrijven; export draagt meer dan 50% bij aan alle inkomsten.

De uitvoer van houten meubelen was in 2017 met 139,7 miljoen euro ca 15% groter dan het jaar ervoor, de invoer in 2017 is ten aanzien van 2016 met ca 25% gestegen tot 87 miljoen euro.  De invoer van houten meubelen uit België is in 2017 met ca 15% gedaald vergeleken met het jaar ervoor, terwijl  in 2016 verdubbelde ten opzichte van 2015.

Er zijn vier grote meubelverdelers op de markt: Lesnina (www.xxxlesnina.si), die deel uitmaakt van de Oostenrijkse Lutz-groep, Rutar - www.rutar.com/sl (ook in Oostenrijkse handen), Harvey Norman (www.harveynorman.si) en Mömax (www.moemax.si). De kleinere detailverdelers proberen met exclusiviteit van hun producten en een eigen interieuradviseur te concurreren met de grote meubelgroepen. De grote concurrent van de Sloveense handelaars is IKEA, dat trouwens nog geen vestiging in Slovenië heeft maar wel in de buurlanden Italië, Oostenrijk en Kroatië. IKEA zou dit jaar een vestiging in Slovenië beginnen te bouwen.

Waar zijn de kansen voor Vlaamse bedrijven? Er is vraag naar uitrusting en technologie op gebied van houtverwerking, onderdelen voor meubelindustrie, metalen en plastic onderdelen voor deur- en raamproducenten (bijv. deurklinken, scharnieren, deursloten, etc.)  

Meer weten:

Logistiek en transport

M.b.t. transport is het belangrijk te weten dat Slovenië over de haven van Koper beschikt, een diepzeehaven die een belangrijke aan- en uitvoerbasis vormt voor de Slovenen alsook voor de Oostenrijkers, de Hongaren en de Tsjechen. Deze haven is modern uitgerust en vrij dynamisch, bv. in het afsluiten van samenwerkingsakkoorden met andere kleine havens, zoals het Roemeense Constanţa. Op het gebied van wegtransport valt te vermelden dat de Oost-West-snelwegverbinding tussen de haven van Koper naar Maribor via Ljubljana volledig is afgewerkt, net zoals de verbinding van Maribor richting Hongarije. De Noord-Zuid-verbindingsweg vanuit het Oostenrijkse Villach via de Karavanke-tunnel en Ljubljana naar Kroatië is een ander project dat rond is. In de periode 2019-2020 dient nog een tweede tunnel in Karavanke gebouwd te worden.

In de komende jaren is echter een verschuiving van investeringen in weginfrastructuur naar spoorwegen gepland. Hierbij wordt 1 miljard euro voorzien voor de modernisering van bestaande spoorweginfrastructuur (elektrificatie, communicatie- en veiligheidssysteem) maar ook 1 miljard euro voor de ontsluiting van de Haven van Koper.

Het project zou meegefinacierd zijn door de landen van het hinterland (Hongarije, Tsjechië, Polen) en de Europese Investeringsbank. Slovenië hoopt hiermee de cargo te laten stijgen van 22 miljoen ton in 2016 tot 40 miljoen ton/jaar.

Meer info:

Automotive

Met ongeveer 16.000 tewerkgestelden in meer dan 250 bedrijven die rechtstreeks actief zijn in de sector (en volgens Eurostat nog vijf keer meer samen met de bedrijven die verbonden zijn met de auto-industrie) heeft Slovenië genoeg gekwalificeerde mensen voor concurrerende en duurzame automotive industrie.

Het aandeel van de Sloveense auto-industrie in het BBP is ongeveer 17%  en zorgt voor meer dan 20% van de totale export. Rond 40% van alle geexporteerde auto-onderdelen gaat naar Duitse autoproducenten (Audi, BMW, VW, MAN), gevolgd door Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

In de handelsbetrekkingen van België met Slovenië, stond de uitvoersector transportmaterieel met een waarde van 97 miljoen euro in 2017 (een aandeel van 16,5% in de Belgische totaaluitvoer naar Slovenië) op de tweede plaats (achter de chemische producten).

Outsourcing van engineering helpt autoproducenten de ontwikkelingsgerelateerde kosten te reduceren en Sloveense engineeringbedrijven hebben de reputatie geschikte partners te zijn (o.a. bij ontwikkeling van elektrische en elektronische onderdelen, constructie prototypes/proefmodellen). Veel leidende marktspelers in de auto-industrie hebben zakenpartnerschappen opgezet met Sloveense bedrijven in de zogenoemde  ‘electronic control unit (ECU) development’ (software coding, hardware design, etc).

In Slovenië is er maar één autoproducent – Revoz d.d. (volledig in handen van Renault group) waar de nieuwe Renault Clio gebouwd wordt.

De belangrijkste autofabrieken in Slovenië zijn: Adria Mobil (trailers en semi-trailers), Akrapovič (uitlaatsystemen), Domel (brushless EC motors, brushed DC motors en andere componenten), Hella Saturnus Slovenija en Hidria AET (elektrische en elektronische uitrusting), Letrika (auto-onderdelen), Rotis (Bearings, gears, gearing and driving elements).

Meer weten:

Andere marktstudies:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Slovenië