U bent hier

Slovenië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 28/09/2021

Ook Slovenië werd recent getroffen door het coronavirus COVID-19. Het aantal besmettingen neemt toe, en daarmee ook de preventieve maatregelen van de Sloveense overheid om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Slovenië.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Slovenië
Hoofdstad
Ljubljana (280.000 inwoners)
Oppervlakte
20.256 km² (= 0,7 x België)
Aantal inwoners
2.061.600
Staatshoofd
President Borut Pahor
Regeringsleider
Janez Janša
Taal
Sloveens
Munt
EUR Wisselkoers
Belangrijke steden
Maribor (95.586 inwoners), Celje (37.628)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
54 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
25.943 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

De indicatoren van de economische activiteit in Slovenië zijn vanaf mei 2020 aanzienlijk verbeterd en wijzen op een sterke opleving in het derde kwartaal, maar in augustus en september vertraagde het herstel alweer in de meeste sectoren. Het uitbreken van de epidemie had een grote impact op de prestaties van bedrijven en hun solvabiliteit in de eerste negen maanden. De gevolgen van de epidemie werden gevoeld in bijna alle activiteiten, met name in degene die het hardst werden getroffen door de crisis (i.e. service-activiteiten, toerisme, foodservice, vervoer, bouw, kunst en entertainment). Ook het verdere economische herstel blijft onzeker wegens de verslechterde epidemiologische situatie in de laatste maanden van het jaar.  

Volgens het Instituut voor Macro-economische Analyse en Ontwikkeling is de economische groei in 2020 sterk gedaald (met 6,6%) wegens de coronaviruspandemie; in 2021 wordt een herstel van 4,3 % verwacht. In de prognoses van de economische ontwikkelingen die midden december 2020 werden gepubliceerd, werd benadrukt dat de realisatie ervan in de eerste plaats zal afhangen van de effectiviteit van de uitvoering van het vaccinatieproces.

De inkrimping van de economische activiteit wordt sterk verzacht door stimuleringsmaatregelen van de overheid. Overheidsmaatregelen spelen ook een belangrijke rol bij het handhaven van stabiele arbeidsmarktomstandigheden; naar eerste schatting bedroeg de werkloosheid in 2020 5,4%. Dit jaar zou de werkloosheid licht stijgen, maar wel onder de 6% blijven, wat aanzienlijk minder is dan tijdens de financiële crisis aan het begin van vorig decennium.

De groei van de consumptieprijzen zal dit jaar negatief zijn en het wordt verwacht dat de prijsdruk geleidelijk zal toenemen nadat de algemene situatie verbetert, waardoor de inflatie opnieuw zal worden gestimuleerd. In het geval van een geleidelijk herstel van de economie zal de groei van de energieprijzen aanzienlijk bijdragen tot een gematigde prijsgroei in 2021. In 2022 zal de inflatie 2% benaderen, ook als gevolg van de stijgende prijzen voor diensten eenmaal de economische groei terug aantrekt.

In oktober 2020 heeft de Sloveense overheid de eerste versie van het Herstelplan aanvaard en goedgekeurd. Slovenië wil met het Herstelplan uitgebreide financiële steun verlenen aan hervormingen, structurele veranderingen en investeringen om de economische en sociale gevolgen van de pandemie te verzachten. Slovenië wil beter voorbereid zijn op de uitdagingen in verband met de groene en digitale transitie, welke ook belangrijke punten zullen zijn tijdens het Europese Voorzitterschap in de tweede helft van 2021. 

Het Nationaal Herstelplan mikt op vijf gebieden die onderworpen zullen zijn aan investeringsondersteunende hervormingen en structurele veranderingen. 334 miljoen euro van de subsidies zullen gebruikt worden om de hervormingen te ondersteunen, terwijl 1,705 miljard euro aan subsidies en 2,933 miljard euro aan leningen zal worden gebruikt voor projecten.

De 5 gebieden zijn de volgende (met vermelding van het percentage van het budget) :

  • Duurzame en groene transitie (42%)
  • Digital Slovenia-project (20%)
  • Creëren van een ondersteunend klimaat voor ondernemingen (19%)
  • Onderwijs (11%)
  • Toerisme (8%)

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Slovenië