U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

INFRASTRUCTUUR/MARITIEME DIENSTVERLENING


De uitbreiding van het Panamakanaal was in juni 2016 afgerond, een investering die zo een 5 miljard euro heeft gekost maar die ze op lange termijn zeker terug kunnen verdienen. Door hun centrale positie in Midden-Amerika zijn ze de transporthub naar veel verschillende landen toe. Dat maakt de transportsector en zeker de havensector zeer interessant in Panama. Daardoor kan met Panama ook wel vergelijken met België, als centrale doorvoerhaven.
In 2025 leeft 85 procent van de bevolking in Midden-Amerika in de grote steden. Aangezien deze in deltagebieden liggen, betekent dit dat er veel infrastructurele werken zijn en onderhoud aan havens en rivieren moet gebeuren. Doordat zogenaamde “value added services” nog onderontwikkeld zijn kan Belgische expertise op logistiek gebied hier nog veel aan bijdragen.

ENERGIE

Panama wil zich positioneren als (duurzame) energie hub in de regio. Daardoor wordt er een derde en vierde transmissielijn aangelegd. Ook wordt er onderzocht of een verbinding met Colombia voor energie import mogelijk is. Verder worden er ook nog verdere investeringen in LNG plants en wind- en zonne-energie gepland.

In Panama, maar ook in de rest van Midden-Amerika, is duurzaamheid en groene energie zeer belangrijk. De voorbije jaren zijn in Panama enkele vooruitstrevende stappen in deze richting gezet al mist het land nog efficiëntie. Met de juiste kennis en technologie zou Panama zijn energieproductie tot 25 keer kunnen vergroten.

LANDBOUW

Landbouw is een zeer belangrijke sector in Panama, ze bedraagt rond de 7,4% van het totale BBP van Panama (in België bedraagt landbouw slecht 0,7% van het totale BBP). Belangrijke producten zijn koffie, rijst, suiker en diverse soorten fruit.

Wat Panama nog mist, is de kennis en innovatie om hun productiviteit en duurzaamheid te verhogen. Hiermee zouden ze er kunnen voor zorgen dat ze een grotere oogst hebben met een constantere opbrengst. Kleine investeringen kunnen in deze sector al uitdraaien in grote resultaten. Ook op vlak van tuinbouwinfrastructuur is er nog veel vooruitgang mogelijk aangezien op dit moment nog 30% van de tuinbouwoogst verloren gaat door een gebrek aan de juiste infrastructuur.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Panama