U bent hier

Zakendoen in Panama

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
 • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Bedrijven kunnen gaan voor een rechtstreekse benadering op voorwaarde dat ze een Panamees bedrijf oprichten om hun producten in te voeren. Wettelijk kunnen immers alleen Panamese bedrijven producten uit het buitenland importeren. De procedure is heel eenvoudig.

Via een tussenpersoon

Als een Belgisch bedrijf niet van plan is om een Panamees importbedrijf op te richten, moet het met een agent of een distributeur samenwerken. Panama is een klein land, waar iedereen elkaar kent. Daarom is het belangrijk om een goed lokaal zakennetwerk uit te bouwen voor u begint te exporteren.

Een bedrijf opstarten

Naamloze vennootschappen (PLC's) en vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (LLC's) komen het vaakst voor in Panama en kunnen heel eenvoudig worden opgericht. In de DOING BUSINESS IN PANAMA 2019-analyse van de Wereldbankgroep staat de procedure uitgelegd:   http://www.doingbusiness.org/content/dam/doingBusiness/country/p/panama/....

Communicatiekanalen

In Panama is het meest gebruikte digitale communicatiemiddel zonder twijfel WhatsApp. Via WhatsApp wordt zelfs sneller op berichten gereageerd dan via e-mail. Bedrijven hebben niet altijd een website - de aanmaak ervan is erg duur in Panama - maar hebben wel meestal een Facebook- en Instagramaccount.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's? 

In de hoofdstad is het gebruik van kredietkaarten goed ingeburgerd. De meeste winkels, hotels en restaurants aanvaarden ze. U kunt met uw VISA-kaart (de meest gebruikte kaart) geld aan betaalautomaten afhalen. Slechts twee banken aanvaarden geldopnames met een Master Card: Banco del Istmo en Chase Manhattan Bank.  Andere vaak gebruikte kaarten zijn: Diners Club en American Express.

De meeste commerciële transacties worden in dollars afgehandeld.

Het aanbevolen betaalmiddel is een onherroepelijke en bevestigde kredietbrief. Die biedt het meeste zekerheid. Bij klanten die u goed kent, worden ook vaak transfers via SWIFT gebruikt, omdat dit de goedkoopste en veiligste manier is. Cheques, wissels en schuldbrieven kan u beter niet gebruiken omdat ze geen garantie bieden.

Do’s en dont’s

Algemene informatie

 • Familie is zeer belangrijk in Panama. Het relationele aspect is een belangrijk onderdeel van de Panamese cultuur.
 • Zakendoen in Panama wordt gekenmerkt door een multiculturele omgeving met een mix van Latijnse en Germaanse tradities.

Eerste contact en conversatie

 • Bij een eerste ontmoeting is een handdruk gebruikelijk. Als de band persoonlijker is, geven vrouwen elkaar een kus op de wang en omhelzen mannen elkaar.
 • Personen spreekt u aan bij hun naam, voorafgegaan door de juiste titel (gender of beroep). Tegelijk overhandigt u uw visitekaartje.
 • Engels wordt slechts in bepaalde delen van de hoofdstad gesproken, Spaans is een must.

Kleding en sociale code, stiptheid en vormelijkheid

 • Panamezen hechten veel belang aan het voorkomen. Draag een pak of mooie, elegante kledij.
 • In de zakelijke wereld worden tijdstippen en deadlines doorgaans gerespecteerd.

Zakelijke relaties aanknopen en onderhouden

 • Panamezen verwijzen naar een persoon of een voorwerp door een op een kus gelijkende beweging in de richting van die persoon of dat voorwerp te maken.
 • Oogcontact wordt als een teken van eerlijkheid beschouwd.
 • Besprekingen vinden vaak plaats tijdens een etentje, waarbij ook de echtgenotes aanwezig kunnen zijn.
 • Kleine geschenken worden doorgaans erg gewaardeerd.
 • Afdingen is gebruikelijk in Panama. Hou hiermee rekening als u onderhandelt.
 • Toon dat u interesse heeft en dat u het meent door lopende zaken nauwgezet op te volgen.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Panama