U bent hier

Namibië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Namibië
Hoofdstad
Windhoek (431.000 inwoners)
Oppervlakte
825.418 km² (= 27 x België)
Aantal inwoners
2,6 miljoen
Staatshoofd
President Hage Geingob
Regeringsleider
President Hage Geingob
Taal
Engels (officieel), Oshiwambo, Nama/Damara, Afrikaans
Munt
Namibische dollar (NAD) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
13 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.031 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Namibië heeft een oppervlakte van 824.292 km² en een bevolking van amper 2,6 miljoen mensen, waarvan een groot deel woont in de hoofdstad Windhoek (560.000 inwoners). In totaal woont de helft van de bewoners in steden. Het land stond lange tijd onder het bewind van Zuid-Afrika en werd pas sinds 1 maart 1990 onafhankelijk na een VN-vredesinitiatief. Samen met Lesotho, eSwatini (het vroegere Swaziland), Botswana en Zuid-Afrika vormen zij de 'South African Customs Union' (SACU).  Er is dan ook vrij intern verkeer tussen deze landen. 

Economisch gezien leeft het land vooral van de mijnbouw en heeft het ook één van de meest gediversifeerde voorraden aan grondstoffen, o.a. diamant, koper, goud, zilver, lood, lithium, cadmium, tungsten, zink, etc. Sommige grondstoffen zoals ijzererts en olie zijn nog niet eens ontgonnen. Het land is ook een van de belangrijkste leveranciers van uranium, meer dan 50% van de exportinkomsten zijn afkomstig van deze mineralen.

De belangrijkste handelspartners zijn Zuid-Afrika, Botswana, Zwitserland (voor trading van grondstoffen) en Zambia.

Vooruitzichten 2020

De economische vooruitzichten voor Namibië voor 2020 zijn negatief, met een voorziene krimp van 2,8% van het bbp (5,6% in het slechtste scenario). Het land is weliswaar grotendeels gespaard van een catastrofe, omdat het vooral afhankelijk is van de export van basismaterialen. Vooral de toeristische sector is zwaar getroffen door de crisis door het sluiten van de grenzen, lockdownmaatregelen en het invoeren van een nachtklok. 

Het budgetdeficit blijft chronisch negatief (een verhoging van 5% van het bbp in 2020, in het slechtste geval 5,7% in 2021) tot 8,5% in 2020 en 7,6% in 2021. Dit is vooral het gevolg van de verslechterende handel met Zuid-Afrika en de rest van de wereld. De handelsbalans zal dan ook negatief zijn in respectievelijk 2020 (2,6% van het bbp) en 2021 (4,0% van het bbp). De verwachte inflatie blijft ook hoog en vergelijkbaar met Zuid-Afrika: 5,5 - 5,6 % in 2020 en 4,5 - 4.6 in 2021. 

In 2020 heeft de overheid een uitgebreid stimuluspakket gelanceerd van niet minder dan 450 miljoen USD. Dit geld werd gebruikt voor de uitbetaling van lonen (technische werkloosheid), uitstel van btw-betalingen en leningen voor de landbouw en de industrie. Ook de basisinterest werd verminderd met 2% tussen maart en april. Dit gaf banken de mogelijkheid om ook uitstel van betaling van leningen te geven.

Op langere termijn moet het land zich verder herstructureren door:

  • Meer toegevoegde waarde te creëren met de grondstoffen die het bezit en nu onafgewerkt exporteert,
  • de exportbestemmingen te diversifiëren,
  • meer in te zetten op toerisme en de promotie van het land,
  • de economie beter te diversifiëren en andere activiteiten te ontwikkelen.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Namibië