U bent hier

Namibië in cijfers

Officiële naam
Republiek Namibië
Hoofdstad
Windhoek (368.000 inwoners)
Oppervlakte
825.418 km² (= 27 x België)
Aantal inwoners
2,5 miljoen
Staatshoofd
President Hage Geingob
Regeringsleider
Premier Saara Kuugongelwa
Taal
Engels (officieel), Oshiwambo, Nama/Damara, Afrikaans
Munt
Namibische dollar (NAD) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
15 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.931 USD (47.519 USD in België)

Economische vooruitzichten

De bbp-groei zal naar verwachting matig klimmen tot 4,3% in 2014, profiterend van de voortdurende uitbreiding van bouwactiviteiten in verband met nieuwe projecten zoals een massaal overheids-woningbouw project, de aanvang van de uitbreiding van de containerterminal op Walvisbaai en grote investeringsprojecten in de mijnbouw.

Het ontbreken van een onafhankelijk monetaire instrument heeft geleid tot het actief gebruik van het fiscaal beleid als een belangrijk anticyclisch instrument om de economische groei in de nasleep van de wereldwijde economische crisis te ondersteunen. Het begrotingstekort voor 2013/14 was lager dan verwacht vanwege mindere uitgaven dan initieel begroot; een herstel in inkomsten van de Zuid-Afrikaanse Douane-Unie (SACU) en een verhoogde belastingsinning geassocieerd met hogere binnenlandse economische groei en initiatieven ter verbetering van de belastingadministratie.

Belangrijke risico's voor de groei op middellange termijn omvatten de zwakke mondiale vraag voor minerale producten die in lagere inkomsten uit export resulteren, alsook ongunstige weersomstandigheden die de landbouw-export verder verzwakt, vertragingen bij bouwprojecten, en lagere SACU inkomsten als gevolg van de economische slow-down in Zuid-Afrika. Namibia's groeivooruitzichten worden vertroebeld door de massieve uitdagingen van armoede, werkloosheid en ongelijkheid.

Namibia's economie is sterk afhankelijk van internationale handel. Hun uitvoer wordt gedomineerd door mineralen, met name diamanten. De geografische spreiding van de export is sterk geconcentreerd in de Europese (voor mineralen) en de Zuidafrikaanse (voor verwerkte producten) markten.

De invoer komt voornamelijk uit Zuid-Afrika en bestaat grotendeels uit voedsel, brandstof en personenauto's. Er is weinig of geen handel met de rest van de SADC of SACU-landen, vooral omdat de uitvoer van Namibië geconcentreerd blijft op een kleine waaier van primaire producten (diamanten, uranium, vis, druiven, levende dieren en dierlijke producten).

Integratie in de regionale en mondiale economie is een essentiële voorwaarde voor het aansporen van investeringen, groei en werkgelegenheid. Dit, echter, veronderstelt een strategisch gebruik van Namibië van hun handelsovereenkomsten en vervoersinfrastructuur om de ontwikkeling van de prioritaire sectoren zoals geïdentificeerd in de NDP4, (logistiek, toerisme, industrie en landbouw) te versnellen.

Het vereist ook extra investeringen in Namibia's infrastructuur-knelpunten en in de tekorten aan geschoolde arbeidskrachten. De regering werkt momenteel aan de voltooiing van een strategie voor de uitvoering van het Namibische industriebeleid, dat onder leiding van de particuliere sector industrialisatie, export-oriëntatie, waardetoevoeging, ontwikkeling van vaardigheden en economische diversificatie impuls moet geven.

Meer weten: http://www.afdb.org/en/countries/southern-africa/namibia/namibia-economic-outlook/, http://www.afdb.org/fileadmin/uploads/afdb/Documents/Project-and-Operations/2014-2018_-_Namibia_Country_Strategy_Paper.pdf

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Namibië

Meer weten over Namibië?