U bent hier

Nieuws

Om landen wereldwijd te steunen in de strijd tegen klimaatverandering, draagt de Vlaamse Regering verder bij aan internationale klimaatfinanciering. Het subsidieprogramma 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (voorheen G-STIC Klimaatactieprogramma) stelt € 15 miljoen ter beschikking om projecten te ondersteunen die technologieën demonstreren, kennis en informatie verspreiden en capaciteitsopbouw initiëren. De projecten dienen uitgevoerd te worden in ontwikkelingslanden waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Lees meer in het nieuwsbericht en noteer de infosessie op 28 maart in Brussel alvast in uw agenda. 

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

Het Afrikaanse continent werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie, al zijn het aantal besmettingen en doden toegewezen aan het virus kleiner dan in Europa. Elk land neemt verschillende maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Het is belangrijk om steeds rekening te houden met de geldende inreisvoorwaarden wanneer u afreist naar en binnen het Afrikaanse continent. 

Namibië plant zijn eerste groene waterstofproject in de haven van Luderitz, in het zuiden van het land. Namibië en Zuid-Afrika zijn het best geplaatst om deze nieuwe energiebronnen aan te boren en hopen op miljardeninvesteringen vanuit Europa om dit waar te maken. Beide landen hebben een grote landoppervlakte, wind en vooral de meeste zon van het zuidelijk halfrond. De eerste grote aanbesteding is gepland in november 2021, net voor de COP26-conferentie. 

De 6de online PPP (Public Private Partnership)-conferentie, georganiseerd door het Namibische ministerie van Financiën, vindt plaats op 16 en 17 juni 2021 en zal een overzicht geven van 7 nieuw gelanceerde projecten in de sectoren: water (riolering - herconditionering - ontzilting), hernieuwbare energie (zonneparken), studentenvoorzieningen en groene landbouwprojecten.