U bent hier

Nieuws

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

Het Afrikaanse continent werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie, al zijn het aantal besmettingen en doden toegewezen aan het virus kleiner dan in Europa. Elk land neemt verschillende maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Het is belangrijk om steeds rekening te houden met de geldende inreisvoorwaarden wanneer u afreist naar en binnen het Afrikaanse continent. 

Al wie belangstelling heeft voor Afrika als zakenmarkt heeft er belang bij deel te nemen aan de 7de editie van het EU-Africa Business Forum (EABF22), dat plaats vindt van 14 tot 18 februari e.k., en het bouwen van sterke waardeketens voor duurzame groei en goede banen als thema heeft. In tegenstelling tot wat eerder werd meegedeeld zal deze editie net als vorig jaar volledig virtueel worden opgezet.

Namibië plant zijn eerste groene waterstofproject in de haven van Luderitz, in het zuiden van het land. Namibië en Zuid-Afrika zijn het best geplaatst om deze nieuwe energiebronnen aan te boren en hopen op miljardeninvesteringen vanuit Europa om dit waar te maken. Beide landen hebben een grote landoppervlakte, wind en vooral de meeste zon van het zuidelijk halfrond. De eerste grote aanbesteding is gepland in november 2021, net voor de COP26-conferentie. 

De 6de online PPP (Public Private Partnership)-conferentie, georganiseerd door het Namibische ministerie van Financiën, vindt plaats op 16 en 17 juni 2021 en zal een overzicht geven van 7 nieuw gelanceerde projecten in de sectoren: water (riolering - herconditionering - ontzilting), hernieuwbare energie (zonneparken), studentenvoorzieningen en groene landbouwprojecten.

Tegen 2020 zal Namibië over haar eerste kobaltmijn beschikken, waardoor het land in het vizier van fabrikanten van herlaadbare (auto)batterijen komt. Terzelfder tijd gaan exploraties verder naar lithium, waarvan geweten is dat er deposits bestaan.

Het bnp kromp in het 1ste kwartaal van 2017 met 2,7 procent, daar waar het in de loop van het vierde kwartaal van 2016 met 1,4% terugliep. Dit was grotendeels te wijten aan de bezuinigingsmaatregelen waardoor een aantal grote projecten 'on hold' werd gezet. De gevolgen daarvan waren niet min: de bouwsector stortte ineen en sleurde de hele economie mee in haar zog.

Het voorbije decennium kon Namibië, dankzij een realistische macro-economische wetgeving en een stabiel politiek klimaat, sterke groeicijfers voorleggen van gemiddeld 4,6% per jaar. De groeiverwachtingen voor 2016 worden geraamd op 6,4%. Indrukwekkende cijfers dus, waar de mijnbouwsector een belangrijke rol in speelt.