Hoewel het Afrikaanse continent vooralsnog minder is getroffen door de COVID-pandemie dan andere regio's in de wereld, zijn ook daar de noden aan medische uitrusting en materiaal groot.
U bent hier
Nieuws
n Namibië zijn er sinds de uitbraak van de crisis slechts 16 bevestigde gevallen, de meeste gevallen van toeristen die uit een besmet gebied kwamen. In totaal zijn er slechts 675 testen uitgevoerd. De economie krijgt harde klappen omdat het toerisme en de mijnsector, de 2 belangrijkste deviezenbronnen, hard worden getroffen. Er is een economisch ondersteuningsprogramma voorzien, dat volledig op poten werd gezet door de mobiele operator MTN. Dit is een unicum voor Afrika en bewijst de flexibiliteit van de overheid.
Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Tegen 2020 zal Namibië over haar eerste kobaltmijn beschikken, waardoor het land in het vizier van fabrikanten van herlaadbare (auto)batterijen komt. Terzelfder tijd gaan exploraties verder naar lithium, waarvan geweten is dat er deposits bestaan.
De African Development Bank publiceert jaarlijks een analyse van de macro-economische vooruitzichten van het Afrikaanse continent. In de African Economic Outlook vindt u uitgebreide analyses van de Afrikaanse economie en landenfiches die de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen per land belichten. Een must voor wie zaken wil doen in Afrika.
Het Namibische ministerie van Landbouw, Water en Bosbouw besliste op 9 januari 2018 dat Vlaamse exporteurs van (diepgevroren) gevogelte hun normale export naar Namibië kunnen hervatten.
Het bnp kromp in het 1ste kwartaal van 2017 met 2,7 procent, daar waar het in de loop van het vierde kwartaal van 2016 met 1,4% terugliep. Dit was grotendeels te wijten aan de bezuinigingsmaatregelen waardoor een aantal grote projecten 'on hold' werd gezet. De gevolgen daarvan waren niet min: de bouwsector stortte ineen en sleurde de hele economie mee in haar zog.
Afrika bundelt de krachten om de ontwikkeling van grensoverschrijdend transport te vergemakkelijken. De corridors moeten dan ook de diverse markten van het continent openstellen voor intensievere handel en investeringen.
Het voorbije decennium kon Namibië, dankzij een realistische macro-economische wetgeving en een stabiel politiek klimaat, sterke groeicijfers voorleggen van gemiddeld 4,6% per jaar. De groeiverwachtingen voor 2016 worden geraamd op 6,4%. Indrukwekkende cijfers dus, waar de mijnbouwsector een belangrijke rol in speelt.
De Namibiaanse economie blijft goed presteren, ondanks de verminderde opbrengsten uit de mijnbouw (diamant...).