U bent hier

Nieuws

De coronaviruspandemie spaart ook de Arabische wereld niet. Afgezien van de menselijke tol, kan ook de economische impact van de crisis op de verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder zwaar worden. De Arabische economieën worden dan ook midscheeps getroffen door verschillende simultane schokken.

Na een turbulente periode heeft Iraaks Koerdistan opnieuw de blik stevig op de toekomst gericht. Een uitgebreid investeringsplan moet bijdragen tot de heropbouw en ontwikkeling van de Autonome Regio.

Door de ongeziene omvang van vernieling en verwoesting belooft de heropbouw van Irak een werk van lange adem te worden. Het Iraakse ministerie van Planning  maakte een analyse over de wederopbouw en ontwikkeling van het land, in samenwerking met de Wereldbankgroep (WBG). 'Iraq's Reconstruction & Development Framework' biedt een interessant inzicht in de langetermijnstrategie van het land.

De Wereldbank publiceerde begin dit jaar een rapport over de economische vooruitzichten voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Terwijl de economische groei er in 2017 sterk op achteruitging in vergelijking met het jaar daarvoor, wordt voor 2018 een positiever scenario verwacht.

In Koeweit vindt op 13 februari een internationale conferentie plaats over de heropbouw en ontwikkeling van Irak. Irak zal er haalbaarheidsstudies en licenties voor 60 investeringsprojecten voorstellen, goed voor 85 miljard US dollar. De projecten worden financieel ondersteund door de Wereldbank.

Nu het stof in Irak stilaan lijkt te gaan liggen, heeft Deloitte Middle East (DME) een overzicht gemaakt over zakendoen in het land. Hoewel het investeringsklimaat verre van ideaal is, biedt de “Doing business guide –  Understanding Iraq’s tax position”, een interessant inzicht in de prille mogelijkheden.