U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Energie

Olie en gas

Irak beschikt over de derde grootste oliereserves ter wereld en aanzienlijke gasreserves. De regering rekent dan ook op dit potentieel als belangrijkste bron van inkomsten en motor van het economische herstel. 

De infrastructuur draagt echter de sporen van jarenlange verwaarlozing door conflicten en sancties. Onveiligheid, corruptie en gebrek aan technische capaciteit bemoeilijken de noodzakelijke investeringen en reduceren de exportcapaciteit. De blijvende veiligheidsproblemen vormen een bijkomende rem op de productie.

Opportuniteiten bevinden zich:

  • Upstream: met bewezen reserves van 143/150 bbl verspreid over 66 olievelden, is Irak een van de minst geëxploreerde gebieden in het Midden-Oosten.
  • Raffinage en downstream: heel wat raffinaderijen moeten gerenoveerd worden (Baiji, Doura, Basra, Najaf). Vier nieuwe raffinaderijen moeten gebouwd worden: Nassiriya (USD 8 miljard), Missan (USD 5 miljard), Kirkuk (USD 5 miljard), Karbala (USD 5 miljard).

Elektriciteit

Irak heeft al meer dan tien jaar af te rekenen met een energiecrisis. Het ministerie van Elektriciteit heeft plannen voor de bouw van diverse energiecentrales, in Samawah, Basra, Bagdad en Yousifiya. Via de website worden tenders publiek gemaakt: 

Meer weten

Infrastructuur

Voor 1990 beschikte Irak over een goed ontwikkelde infrastructuur. Jaren van conflict en sancties hebben aanzienlijke schade toegebracht aan gebouwen, pijpleidingen, communicatiesystemen en transportlijnen. Om opnieuw een min of meer functionerende economie te kunnen uitbouwen, maakt de Iraakse overheid van de uitbouw van de basisinfrastructuur een prioriteit. Daarbij gaat in eerste instantie aandacht naar energie- en watervoorziening, woningbouw en transport.

Gezondheid

In betere tijden stond de Iraakse gezondheidszorg bekend als een van de beste in het Midden-Oosten. Door decennialange verwaarlozing en oorlog staat de sector dezer dagen voor grote uitdagingen. 

De publieke sector staat in voor 75% van de zorgvoorzieningen, de privésector voor de overige 25%. Momenteel is er vraag naar:

  • renovatie van ziekenhuizen,
  • ziekenhuismanagement,
  • medisch materiaal en training,
  • geneesmiddelen,
  • design en bouw van ziekenhuizen (in afwachting van beschikbare budgetten).

KIMADIA is de overheidsinstelling bevoegd voor de import en distributie van geneesmiddelen en medisch materiaal. De voorkeur gaat uit naar Europese leveranciers, maar prijs kan een doorslaggevende factor zijn.

Agrofood

Op korte termijn biedt de voedingssector mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven. 70% van de voedingsbehoeften van Irak en 60% van de voedingsbehoeften van de Koerdische Autonome Regio wordt momenteel geïmporteerd. Op langere termijn wil de overheid opnieuw de eigen landbouwsector stimuleren, die grotendeels verwoest is door de decennialange oorlog. Wil het land opnieuw tarwe, gerst, groenten, dadels, katoen en koffie produceren zoals het vroeger deed, zijn grote investeringen nodig in irrigatie, zaden, machines en uitrustingen.

Op het vlak van voedselverwerking, zijn een aantal grote lokale spelers (veelal Turks of Iraans) bereid om te investeren in nieuwe faciliteiten of bestaande te upgraden.

Aan consumentenzijde, bestaat er een openbaar distributiesysteem om de basisproducten (bloem, olie, rijst, suiker en melkpoeder) te verdelen. Voor andere voedingsproducten begint de retailsector vorm te krijgen in Iraaks Koerdistan met de Koeweitse hypermarkt 'City Center' en de opening van de eerste Carrefours.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Irak is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Irak