U bent hier

Zakendoen in Irak

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Irak is in alle opzichten een uitdagende markt, die een goede voorbereiding, aanwezigheid, volharding en geduld vergt. Het is aan te raden om al wat exportervaring te hebben in het Midden-Oosten vooraleer uw pijlen te richten op deze markt. Hou alvast rekening met het volgende:

  • Wees bereid om voldoende tijd te investeren om vertrouwd te raken met de unieke situatie van de markt. 
  • Irak wordt beschouwd als een van de meest corrupte landen ter wereld. Wees voorbereid om hier correct mee om te gaan.
  • Veiligheid is een factor waar u terdege rekening mee moet houden. Dit kan bijkomende kosten met zich meebrengen.

Via een tussenpersoon

Omdat het niet mogelijk is om rechtstreeks zaken te doen, bent u aangewezen om met een tussenpersoon te werken. Vooraleer met iemand in zee te gaan, contacteert u best het kantoor van Flanders Investment & Trade. Zij kunnen het bestaan, de reputatie en activiteit van een importeur bij lokale bronnen proberen na te gaan. Op die manier voorkomt u onaangename verrassingen. Niet zelden maken tussenpersonen misbruik van de moeilijke omgeving waarin gewerkt wordt en riskeert u commissie te betalen op verschillende niveaus, voorschotten die verdwijnen, etc.

Een bedrijf opstarten ter plaatse 

De meest voorkomende ondernemingsvormen waar buitenlandse bedrijven van gebruik maken, zijn:

  • 'limited liability company'
  • 'branch office' of 'representative office'

Juridisch advies inwinnen is ten zeerste aangeraden.

Meer weten

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Deelname aan lokale beurzen in Irak mag dan al niet voor de hand liggen, het blijft de beste manier om potentiële partners te ontmoeten. U bewijst er ook meteen uw interesse voor de markt voor en maakt meer kans om goede partners aan te trekken. Beurzen vinden plaats in Erbil of Sulemanieh (Koerdistan), Basra (in het zuiden, belangrijk voor de olie en gas-sector) en Bagdad. Als eerste stap raden we vooral de eerste twee locaties aan.

Ook kan u deelnemen aan een van de regionale beurzen in Dubai en Abu Dhabi, die ook bezocht worden door Iraakse distributeurs.

Aarzel niet om het advies van het kantoor van Flanders Investment & Trade in te roepen om een lijst van potentiële contacten te bezorgen of de reputatie van een mogelijke partner te onderzoeken.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Offertes (C&F) gebeuren in US dollar of euro. Sommige importeurs vragen een CIF-offerte. De betaling gebeurt doorgaans via documentair krediet (L/C). Soms wordt om een uitgestelde betalingstermijn van drie tot zes maanden gevraagd.

Tips bij het zakendoen

Iraakse zakenlui zijn open en hartelijk in de omgang. Zoals overal in het Midden-Oosten is het belangrijk dat u een goede persoonlijke relatie uitbouwt met uw zakenpartner. Er wordt tijd gemaakt om diverse onderwerpen aan te snijden (het weer, het land, familie ...) vooraleer de puur commerciële discussies aan te gaan. Vermijd weliswaar gevoelige onderwerpen van politieke of religieuze aard.

Iraakse ondernemers zijn polyvalent. Wees dus niet verbaasd als uw (toekomstige) zakenpartner in een aantal zeer uiteenlopende sectoren actief is.

Rekening houdend met de veiligheidssituatie, is het aangewezen uw verplaatsingen tot een minimum te beperken. Plan uw afspraken bij voorkeur in het hotel en herbevestig die enkele uren op voorhand. (Serieuze) Iraakse zakenlui verschijnen meestal vrij stipt op de afspraak.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Irak is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Irak