U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

De voedings- en drankensector

Het leeuwendeel van voedings- en landbouwbehoeften word ingevoerd. Ingevoerde voeding en dranken zijn vooral bestemd voor de toeristische en supermarktsectoren. Fiji ontvang jaarlijks zo’n 750.000 toeristen, vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland. De meeste toeristische resorts bevinden zich in het westen van Fiji rond Nadi en de Mamanuca en Yasawa eilandengroepen die zich voor de kust van Lautoka bevinden.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste producten die vanuit Australië ingevoerd worden:

  • Bevroren vlees, charcuterie, vis en zeevruchten;
  • Chocolade, snoepgoed, nootjes en snacks;
  • Graangewassen, peulvruchten;
  • Kruiden, sauzen, smeersel;
  • Zuivel en melkpoeder;
  • Alcoholische en niet-alcoholische dranken;
  • Vers fruit en groenten;
  • Droog fruit en fruit in blik;
  • Eetbare olie.

Fiji promoot actief de lokale fruit- en groentesector via een marktsysteem. Vele resorts en hotels bevoorraden zich op die manier en moedigen daarmee lokale productie aan. Die seizoensgebonden voorraad moet echter worden aangevuld door geïmporteerde goederen. Voedingsproducten uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn wijdverspreid. Er zijn ook steeds meer Aziatische producten te vinden in supermarkten en er zijn zelfs gespecialiseerde Aziatische kruidenierswinkels.

Volgens Statista loopt de onlinehandel al gedurende twee decennia achter maar is die momenteel aan een inhaalbeweging bezig. Snelle levering van bederfelijke goederen is nog steeds een uitdaging, net als het ‘last mile’ probleem en de hoge kost van flexibele levering op de dag van bestelling. Deze factoren zorgen ervoor dat de instapbarrière tot deze sector behoorlijk hoog is. Daardoor zijn enkel de grootste e-handels zoals Alibaba en Amazon maar ook ingeburgerde offline handelaars financieel in staat om de online voedings- en drankenmarket te veroveren. Er wordt verwacht dat de globale omzet in deze sector in 2020 USD 6 miljoen zal bereiken en daarna een jaarlijkse groei van 21,7% zal tellen om in 2024 tot USD 13 miljoen uit te groeien.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Fiji