U bent hier

Fiji in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Fiji
Hoofdstad
Suva (175.000 inwoners)
Oppervlakte
18.272 km² (= 0,6 x België)
Aantal inwoners
897.000
Staatshoofd
President George Konrote
Regeringsleider
Eerste Minister Frank Bainimarama
Taal
Engels, Fijisch, Fijisch Hindoestani
Munt
Fiji-dollar Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
5 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.356 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Republiek Fiji is een onafhankelijk land op de grens tussen Polynesië en Melanesië in de (zuidelijke) Stille Ocean. Het is een archipel van 322 eilanden met een Exclusieve Economische Zone van 1,26 miljoen km². Het land telt 884.887 inwoners en is daarmee het tweede dichtstbevolkte eiland in de regio. Er zijn een aantal regionale en internationale organisaties gevestigd in Fiji, zoals de Aziatische Investeringsbank, de Wereldbank en verschillende organisaties van de Verenigde Naties. De hoofdstad Suva is 4,5u vliegen van Sydney. Bijna de helft van Fiji’s bevolking woont in de regio rond Suva waar zich ook het zwaartepunt van de handel bevindt. Door Suva’s positie als regionaal centrum, leeft er een sterk netwerk aan expats. De belangrijkste talen in Fiji zijn Engels, Fiji en Fijisch Hindoestani.

Fiji heeft een van de meest gediversifieerde economieën in de zuidelijke Stille Oceaan: een gesofisticeerde toerismesector, een niche maaksector en een landbouwsector met een sterk binnenlands en internationaal potentieel. Aangezien het land steeds meer als regionaal centrum wordt beschouwd, speelt het een sleutelrol in intraregionale handel. Het is ook een luchtvaartdraaischijf doordat het de landen in de regio verbindt met landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en verschillende landen in Azië.

Het land werd in 1970 onafhankelijk nadat het bijna een eeuw een Britse kolonie was. Sindsdien bedraagt de economische groei gemiddeld 2 procent. Zelfs na de grote impact van cycloon Winston in 2016 bleef de economie groeien. De economische groei is inclusief doordat opeenvolgende overheden inzetten universeel onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Invoer in Fiji komt vooral uit Singapore (20,8%), China (16,3%), Australië (15,7%) en Nieuw-Zeeland (14,6%).

Volgens KPMG zal de Fijische economie in 2020 4,3% krimpen maar zal die terug sterker worden na de COVID-19 pandemie. Een terugval van de toeristische sector zal het bbp vermoedelijk 38% kosten. De overheid kondigde een pakket maatregelen ter waarde van 1 miljard dollar aan samen met Fiji National Provident Fund (FNPF, een pensioenfonds). De Aziatische Ontwikkelingsbank liet weten dat ze haar vooraf toegekende steun van USD 100 miljoen zal verdubbelen en de Wereldbank heeft USD 5,5 miljoen uit haar COVID-19 pot aangeboden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Fiji