U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis, ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Voor Belgen is een identiteitskaart voldoende om naar Bosnië-Herzegovina te reizen.

Welke taal wordt er gesproken

De courante zakentalen zijn Duits of Engels, afhankelijk van de achtergrond van de persoon. Als een beslissingnemer het Duits of Engels niet machtig is, vindt men meestal wel een medewerker binnen het bedrijf om te tolken. Anders moet een tolk voorzien worden. In elk geval checken bij het vastleggen van een afspraak.

Wat is het uurverschil met België

GMT +1. Met andere woorden, geen tijdsverschil tussen Bosnië-Herzegovina en België.

Reizen naar Bosnië-Herzegovina

Er zijn geen rechtstreekse vluchtverbindingen vanuit België. Verschillende maatschappijen bieden vluchten aan naar Sarajevo met een tussenstop: Croatia Airlines, Austrian Airlines, Lufthansa & Turkish Airlines. 

Meer weten: www.inyourpocket.com/bosnia-herzegovina/Sarajevo/Arrival-and-Transport/Air-travel

Reizen in Bosnië-Herzegovina

Van de luchthaven naar het centrum
De luchthaven ligt op 8 km van het centrum van Sarajevo (ca. 20 min). Een taxirit van en naar de luchthaven kost ongeveer 10 tot 15 euro.

Verplaatsingen in de stad

De voornaamste verkeersoperator (bus, tram) in Sarajevo is het vervoersbedrijf GRAS. Ticketprijs: KM 1,6 (in krantenwinkels), KM 2,0 (op tram/bus).
Meer weten: www.inyourpocket.com/bosnia-herzegovina/Sarajevo/Arrival-and-Transport/Public-transport

Taxi: het starttarief: €2, kilometerprijs €0.75. Meer weten: www.inyourpocket.com/bosnia-herzegovina/Sarajevo/Arrival-and-Transport/Taxis

Per auto: in het centrum is er een groot tekort aan parkeerplaatsen. Het is slimmer de wagen bij het hotel te laten en bus/tram naar het centrum te nemen.
Meer weten: www.inyourpocket.com/bosnia-herzegovina/Sarajevo/Arrival-and-Transport/Car-travel

Reizen naar andere steden

Brussel – Sarajevo = ca. 1.650 km, (ongeveer 19 uur rijden). Er is een autosnelweg tot Slavonski Brod (tussen Zagreb en Belgrado), daarna 200 km kleinere wegen tot Sarajevo. In Bosnië zijn er nog geen autosnelwegen, met uitzondering van een kleine aanloopstrook voor Sarajevo. Verbindingen tussen de belangrijkste steden zijn na de oorlog hersteld en zijn tweevaksbanen. Dit zorgt voor lange verplaatsingstijden tussen de verschillende steden (reken op gemiddeld max. 70 km per uur onder goede weersomstandigheden; bij slechter weer zakt dat gemiddelde al snel naar 60 km of 50 km/uur). Verbindingen tussen sommige belangrijke steden, zoals de verbinding Sarajevo-Mostar of de verbinding Banja Luka-Sarajevo, lopen ook door de bergen, met bovendien stevig vrachtverkeer. Voor die verbindingen gaat men dan best uit van een “realistisch” gemiddelde (max. 60 km per uur en bij slecht weer zelfs minder). Bijvoorbeeld: de afstand Banja Luka – Sarajevo bedraagt 240km; het is een gewone weg die over de bergen en door kleinere steden of dorpen loopt; over die 240km doet men ca. 4u30min, onder goede weersomstandigheden.

Hotels in Bosnië-Herzegovina

Een keuze in de 4 belangrijkste steden:

Diverse andere hotels zijn te vinden op: www.bhtourism.ba

Betalen in Bosnië-Herzegovina

De Bosnische munteenheid is de Convertibele Marka of BAM (Bosnische Marka), die de waarde heeft van 1 oude Duitse mark DEM (0,51 €) en lokaal vrij ingewisseld kan worden tegen euro’s in banken en hotels. In de meeste handelszaken (incl. hotels en restaurants) worden ook euro’s aanvaard als betaalmiddel, zij het enkel briefjes (geen munten), en het is altijd veiliger om een kleine som uit te wisselen voor kleinere uitgaven. Alle courant gebruikte kredietkaarten worden aanvaard in bv. hotels, restaurants en tankstations.

Werkuren in Bosnië-Herzegovina

Openingsuren van kantoren zijn in principe van 8.30-17.00u, maar in de praktijk is het, net zoals in de rest van ex-Joegoslavië, in vele bedrijven na 15.00-15.30u moeilijk om iemand te bereiken. Wel kan een afspraak vroeg belegd worden (vanaf 8u is in principe geen probleem). Banken zijn open van 8.00-17.00u. Kleinhandelszaken zijn ook open op zaterdag en soms op zondag, van 7.00-20.00u.

Communicatie in Bosnië-Herzegovina

Alle moderne communicatiemiddelen worden gebruikt (de gsm-dekking is nagenoeg compleet).

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

holidayyear.com/holidays/Bosnia-and-Herzegovina

Nuttige adressen

Ambassade van België in Bosnië-Herzegovina
Belgian Diplomatic Bureau Sarajevo
Grbavička 4
71000 Sarajevo
T: +387 33 208 362
E: sarajevo@diplobel.fed.be
http://bosniaherzegovina.diplomatie.belgium.be/
De heer William Asselborn, Hoofd Diplobureau

Ambassade van Bosnië-Herzegovina in België
Industriestraat 22
1040 Brussel
T: +32 2 502 01 88
E: info@bhembassy.be
www.bhembassy.be/
Mevrouw Ivana Robović, Ambassadeur

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Bosnië-Herzegovina