U bent hier

Zuid-Afrika opnieuw in economische recessie

Als de economische situatie in Zuid-Afrika niet verbetert, is er een kans dat de kredietrating van het land gedegradeerd wordt tot het laagste niveau. Op dit moment staat Zuid-Afrika gerangschikt als ‘Baa3’, wat betekent dat het land als 'gemiddelde graad' beoordeeld wordt en het kredietrisico gemiddeld is. Als de Zuid-Afrikaanse overheid geen drastische stappen onderneemt, loopt het land het risico dat haar rating ‘Baa3’ gedegradeerd wordt tot ‘junk status’. Die wordt toegereikt door de drie grootste kredietbeoordelaars, 'Moody's', 'Fitch Group' en 'Standard & Poor's', aan landen die onder de acceptabele investeringsgraad gerangschikt staan.

Investeringen

Ondanks het feit dat Zuid-Afrika alweer in een economische recessie is terechtgekomen, weerhoudt dat het land er niet van om interessante beslissingen te nemen op het vlak van investeringen. Zo lanceerde Zuid-Afrika onlangs de ‘Investment Protection Act’ van 2015. Deze wet vervangt de bilaterale investeringsakkoorden met voornamelijk Europese landen, waaronder België. De ‘Investment Protection Act’ kan leiden naar een versnelde uitstroom van directe buitenlandse investeringen. Verder vraagt de Zuid-Afrikaanse overheid aan Europese landen om deel te nemen aan hun ‘Investment Conference’.

Het nieuws wordt door het kantoor van Flanders Investment & Trade in Johannesburg van dichtbij opgevolgd en relevante updates omtrent de situatie zullen zeker volgen.

6 september 2018