U bent hier

Zuid-Afrika focust op energie-diversificatie & natuurlijk gas

Traditioneel wekken de 12 Zuid-Afrikaanse (bestaande) steenkoolcentrales, de dubbele atoomkrachtcentrale nabij Kaapstad en meerdere kleinere gas-, diesel-, hydro- en -pumped storage'-installaties alle benodigde energie op. Het land beschikt via ESKOM - 's lands energie-monopolist - over een vermogen van zo'n 42GW. De steenkoolcentrales alleen al zijn goed voor 36GW.

Sinds enkele jaren werden onder impuls van het wereldwijd gerenommeerde REIPPP-programma voor ongeveer 200 miljard ZAR nieuwe buitenlandse investeringen aangetrokken die zich situeren in het domein van de hernieuwbare energie, ondertussen goed voor zowat 7,500MW aan bijkomende elektriciteit, die voornamelijk uit zonne- en/of windenergie wordt gehaald. 

Ook de gassector wordt als belangrijk gezien, vooral dan in het licht van de voorziene sluitingen van de oudste (en meest vervuilende) steenkoolcentrales. Hoewel de elektriciteitsopwekking van die laatsten ruimschoots door twee nieuwe steenkoolcentrales zullen worden vervangen (Medupi en Kusile). Via het REIPPP procurement-programma zal nu uit ronde 4.5 een bijkomende capaciteit van zo'n 1,800MW Gas-naar-Energie worden opgewekt.

Hieronder vindt u enkele interessante artikels over de Zuid-Afrikaanse 'Gas-to-Power'-situatie, uit het Zuid-Afrikaanse vakmagazine Engineering News.

22 juli 2016