U bent hier

Xior Student Housing breidt uit in Spanje en Portugal

Vastgoedbedrijf Xior Student Housing, gespecialiseerd in studentenresidenties, heeft aangekondigd dat het studentenresidentie Amro Granada overneemt. Het gebouw, gelegen in een stad die 60.000 studenten telt, wordt omgetoverd tot een studentenresidentie met 354 bedden, goed voor een investering  van 37 miljoen euro.

De nieuwe hyper moderne residentie bevindt zich in Cartuja, de grootste campus van de Universiteit van Granada, waar 340 enkele kamers en 7 dubbele kamers, elk voorzien van eigen badkamer, zullen vergezeld worden door studieruimtes, gemeenschappelijke ruimtes, een bibliotheek, sportfaciliteiten (zwembad en sportterreinen), stomerij, 100 mb/s Wi-Fi netwerk, enz. Om de studenten zich optimaal te kunnen laten ontplooien, is er ook professionele catering aanwezig. De kwalitatieve norm die Xior hier neerzet is kenmerkend voor de visie van het bedrijf.

De transactie bestaat uit de overname van 100% van de aandelen van de vorige eigenaar, met een bruto rendement van 7%. Amro Estudiantes, het operationele bedrijf dat het gebouw voor de verkoop in bezit had, zal de operationele kant nog twee jaar uitvoeren voor Xior, alvorens volledig het heft in de handen van het Belgisch bedrijf te laten.

Het nieuws kwam er na eerdere berichtgeving in maart over de overname van studentenresidenties in Barcelona, Lissabon en Porto, samen goed voor een investering van 53.7 miljoen euro. In september kwam daar ook nog eens het nieuws van de overname van een pand in Madrid bij.

De keuze voor Barcelona was gemaakt op basis van haar populariteit. Hoewel het aantal studenten doorheen de jaren min of meer hetzelfde bleef, steeg het aantal internationale studenten en Spaanse studenten die in een andere regio wonen. Zij hebben nood aan kwalitatief onderdak en kunnen dit vinden in de norm die Xior hanteert. De capaciteit bedraag 191 personen en de investeringswaarde bedraagt 25.5 miljoen met een bruto rendement van 7%.

Het aantal internationale studenten in Portugal is tussen 2010 en 2017 met maar liefst 80% gestegen. Deze gegevens in combinatie met de immaturiteit van de markt en de geschatte groei van studenten, maakt dat tal van investeerders hun ogen op Portugal richten. Het pand in Lissabon biedt onderdak aan 254 studenten die kunnen genieten van faciliteiten als wasruimte, fitness, receptie, enz. De oplevering van het pand staat gepland voor 2021, waarna later in het jaar de eerste huurders hun intrek kunnen nemen.

De residentie in Porto kan 420 personen huisvesten, met 16 extra appartementen die tijdens het project gerealiseerd zouden worden. Dezelfde faciliteiten gelden als voor het pand te Lissabon. De totale investering voor beide projecten bedraagt 28.8 miljoen euro met een bruto rendement van 8%.

Een halfjaar na het uit de doeken doen van voorgaande plannen, meldde Xior in september dat het nu ook een overeenkomst had voor een pand in de Universidad Europea de Madrid. Deze zeer prestigieuze universiteit, gelegen even buiten Madrid, wordt de volgende plek waar Xior zijn service aanbiedt. De ‘Leonardo Da Vinci’ residentie zal 528 personen huisvesten, met een extra uitbreidingsmogelijkheid van 200 personen. De faciliteiten behoren tot de absolute top met in- en outdoor zwembaden, tennisvelden, enz. Er hangt een prijskaartje aan vast van 85.4 miljoen euro met een bruto rendement van 7%.

9 maart 2020