U bent hier

Wijzigingen importwetgeving - Israël

De afgelopen maanden werden er twee wijzigingen aangebracht in het Israëlische importbeleid. De wijzigingen kunnen effect hebben op Vlaamse exporteurs actief in e-commerce en op autofabrikanten.

In maart 2019 kondigde de regering een nieuwe maatregel aan waardoor duurzame auto’s belastingvrijstelling kunnen krijgen. Daarentegen zal de import van gewone auto’s naar Israël duurder en ingewikkelder worden, omdat er vanaf nu een conformiteitscertificaat voor elke afzonderlijke auto zal moeten worden verkregen door de importeur. De import van auto’s uit Europa zal hierdoor mogelijk beïnvloed worden.

Wat de e-commerce betreft, in mei 2019 kondigde de regering een verordening aan die de toegestane hoeveelheden van persoonlijk geïmporteerde producten die niet als commerciële import zouden worden beschouwd, zou verhogen. Daarnaast bevat de nieuwe verordening richtlijnen om het proces te vergemakkelijken. Belastingvrijstellingsplafonds zullen niet veranderen, maar zendingen van 5 eenheden en minder met een waarde van maximaal USD 1000, kunnen als persoonlijke invoer worden beschouwd en zullen bijgevolg niet bij de douane worden tegengehouden of een invoervergunning vereisen.
De verordening betreft: levensmiddelen en supplementen, cosmetica, auto-onderdelen, koelkasten, strijkijzers, vaatwassers, ovens, computers, tv-sets, printers enz.

De overheid beoogt hiermee de kosten van het levensonderhoud voor de Israëlische bevolking te verlichten, maar lokale importeurs lijden echter onder dit besluit. Wel kan dit positieve gevolgen hebben voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in e-commerce.

24 juni 2019