U bent hier

Waarschuwing frauduleuze handelsvoorstellen uit China

Recent werden meerdere Vlaamse exporteurs benaderd door Chinese bedrijven die interesse tonen in hun producten.  

Deze bedrijven bieden handelsvoorstellen aan, waarin ze zeggen op zoek te zijn naar Vlaamse producten en vragen om een catalogus door te sturen.
Ze gaan zeer snel akkoord met de prijzen en vervolgens grote bestellingen waarna ze aandringen  om op bedrijfsbezoek te komen  in Vlaanderen.
Voor dit bezoek hebben ze een uitnodigingbrief voor het bekomen van een Europees visum, waar het hen in feite om te doen is.

Met deze visa reizen Chinese onderdanen die ervoor betalen aan het Chinese bedrijf, naar Europa om zich hier te vestigen. Het risico voor Vlaamse bedrijven bestaat erin dat men  medeplichtig kan bevonden worden aan visumfraude, of zelfs aan mensensmokkel.

We raden u dan ook ten zeerste aan om contact op te nemen met één van onze lokale kantoren wanneer u benaderd wordt door een aankoper met een handelsvoorstel aan zeer gunstige voorwaarden; zij kunnen voor u nagaan of dit een valabele partner is.
 

Waar moet u voor opletten?

Voorstellen die te mooi zijn om waar te zijn:

  • Een onbekend bedrijf dat u contacteert en zeer snel akkoord gaat voor het plaatsen van een grote bestelling aan een hoge prijs.
  • Onbekende aankopers die te zeer geïnteresseerd zijn in het bezoeken van uw Vlaamse vestiging.
  • Mails waar te veel (lege) benaming van overheidsinstanties worden gebruikt. Het is onrealistisch dat bijvoorbeeld het ‘Chinese Ministry of Commerce’ informatie over uw bedrijf zou doorspelen aan mogelijk aankopers.

Welke acties onderneemt u wanneer u niet zeker bent over een handelsvoorstel?

Neem in geval van twijfel steeds contact op met onze lokale kantoren, zij hebben de ervaring en de middelen om voor u na te gaan of u gecontacteerd werd door een betrouwbaar bedrijf.

22 februari 2024