U bent hier

Vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland weer een stapje dichterbij

Op 9 juli 2023 ondertekenden de Europese Unie en Nieuw-Zeeland een vrijhandelsakkoord. Eens het akkoord door het Europese parlement is goedgekeurd en geratificeerd door alle partijen zal het ook in werking treden. Handel tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie wordt verwacht met 30 percent toe te nemen in de komende tien jaar als gevolg van het akkoord. Tariefverlagingen zouden Europese bedrijven elk jaar ongeveer 140 miljoen uitsparen.

Het akkoord kan inderdaad een echte boost vormen voor handel met Nieuw-Zeeland. Zo worden tarieven op Europese exports naar Nieuw-Zeeland afgeschaft,  wordt toegang tot de Nieuw-Zeelandse dienstenmarkt vereenvoudigd, wordt de toegang tot de markt van de openbare aanbestedingen vergemakkelijkt, worden compliance requirements verminderd en intellectuele eigendomsrechten beschermd.

Daarnaast zijn ook afspraken gemaakt over onder andere oorsprongsregels, douane en trade faciliation, sanitaire en fytosanitaire maatregelen, dierenwelzijn, technische handelsbarrières en digitale handel.

Op de website van de Europese Commissie vind je een overzicht van het akkoord, en je kan ook de tekst van het akkoord raadplegen.

24 augustus 2023