U bent hier

Virtuele beursdeelnames - Tips & tricks voor Vlaamse bedrijven

Corona heeft nog steeds een grote impact op de beurswereld, vele beurzen worden geannuleerd, uitgesteld of omgezet in een digitaal formaat. Heel wat bedrijven hebben intussen de stap gezet naar digitale (of hybride) beurzen, maar vaak is er toch nog wat drempelvrees.

Hierbij enkele tips & tricks om ook van digitale beursdeelnames een succes te maken!
 

Bepaal duidelijk uw doelstellingen

Wat geldt voor fysieke beurzen, geldt evenzeer voor digitale beurzen: welke beurs is geschikt voor uw product of technologie? Wat wilt u concreet bereiken? Bestaande contacten consolideren of nieuwe leads genereren? Een nieuw product in de markt zetten of eerder kennismaken met nieuwe trends en evoluties in de sector? Verkopen, de markt verkennen of vooral netwerken? Zeker bij virtuele beurzen, waarbij er minder beleving is en ook geen persoonlijk contact, is het belangrijk om vooraf duidelijk af te wegen wat u wilt bereiken en geen onrealistische verwachtingen te creëren.
 

Zorg voor een degelijke voorbereiding (en voor de juiste technische ondersteuning)

Net zoals bij fysieke beurzen is een goede voorbereiding essentieel. Bij virtuele beurzen dient u er specifiek op te letten dat u, voor u inlogt, over de juiste IT-tools beschikt, zodat er tijdens de beurs geen technische problemen opduiken. Vooraf de digitale platformen even doornemen (al dan niet samen met uw IT-collega’s) is zeker geen overbodige luxe. Bepaalde organisatoren bieden vooraf zelfs “online trainingen” aan om de deelnemers wegwijs te maken in de virtuele omgeving. Dergelijke webinars bieden een beter inzicht in de verschillende mogelijkheden van het platform, als exposant en als bezoeker (vaak twee zeer verschillende ervaringen).
 

Investeer in voldoende visibiliteit

Visibiliteit creëren op virtuele beurzen is niet altijd vanzelfsprekend. Vaak wordt wel de mogelijkheid geboden om een virtuele stand te boeken. Het is heel belangrijk om die voldoende aan te kleden, wat o.a. kan door relevant beeldmateriaal op te laden via het digitaal platform (filmpjes, video's, posters, logo's, productfoto’s, …) en door bezoekers te lokken a.d.h.v. advertorials, (online) themasessies, productdemo’s of virtuele happy hours. Boek zo mogelijk vooraf de (online) meetings en probeer de nodige ruchtbaarheid te geven aan uw deelname via sociale media en andere digitale fora.
 

Maak gebruik van alle (online) mogelijkheden

Behalve de virtuele standruimtes bieden digitale beursfora vaak nog tal van andere (al dan niet betalende, maar doorgaans zeer toegankelijke) mogelijkheden, zoals online conferenties, digitale matchmaking, pitching, chatsessies, enz. Maak maximaal gebruik van deze mogelijkheden om uw deelname te optimaliseren. In veel gevallen kunt u trouwens meteen intekenen voor een “pakket”, waarbij meerdere van deze opties standaard zijn inbegrepen.
 

Zorg voor een goede followup van uw contacten

Nog meer dan op fysieke beurzen is het in de virtuele wereld essentieel om de gelegde contacten goed op te volgen. Vaak gaat het om snelle, maar ook eerder vluchtige contacten, waarbij het noodzakelijk is om achteraf de leads duidelijk in kaart te brengen en op korte termijn ook follow-upmeetings te plannen met uw belangrijkste prospecten. Een goede opvolging is dus ook in de virtuele wereld de sleutel tot succes!

Zijn virtuele beurzen wel de moeite waard?

Virtuele beurzen hebben zeker hun waarde en zijn een degelijk alternatief voor de fysieke beurzen in tijden van corona (met de daarbij horende reisbeperkingen). We raden bedrijven daarom aan om niet stil te zitten en deze fora uit te proberen!

Uiteraard hebben de virtuele beurzen, net als fysieke beurzen, zowel voor- als nadelen. Beide formules zijn onderling zeker niet inwisselbaar, maar kunnen elkaar wel versterken. Hybride beurzen, met enerzijds een fysiek event en daarnaast een volwaardig digitaal platform, worden dan ook een belangrijke trend.
 

Virtuele beurzen in een notendop

Pro:

  • Zeer breed bereik
  • Beperkt budget (geen reis/verblijfkosten, geen transport van materialen, …)
  • Beperkte tijdsbesteding (geen verplaatsingen nodig)
  • Snelle introducties
  • Vlot toegankelijke fora die dikwijls ook na de beurs toegankelijk blijven

Contra:

  • Geen face-to-face contact
  • Minder persoonlijke beleving
  • Snelle, maar soms ook vluchtige contacten (mogelijk minder ‘commitment’)
  • Geen ‘real life’ netwerking
  • Risico op technische complicaties

Belangrijk !

Aarzel zeker niet om contact op te nemen met Flanders Investment & Trade (team beurzen) voor verdere toelichting en bij vragen!

Flanders Investment & Trade
Jeroen De Vuyst, diensthoofd beurzen
T +32 2 504 88 55
E: jeroen.devuyst@fitagency.be
 

4 december 2020