U bent hier

Vervroegde nationale verkiezingen in Griekenland

Vervroegde nationale verkiezingen in Griekenland

Voor Europese, regionale en lokale verkiezingen bestaat in Griekenland gewoonlijk niet al te veel belangstelling. Maar dit jaar was dat anders. De Europese verkiezingen die op zondag 26 mei plaatsvonden waren zeker bepalend voor de toekomst van Griekenland.

Syriza, de radicaal-linkse regeringspartij, kreeg zware klappen in de regionale verkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij die in 2015 rond de 35% scoorde, haalde nu slechts 23,7%. De centrumrechtse oppositiepartij Nea Demokratia (ND) haalde 33,3%. De Griekse premier Alexis Tsipras (Syriza) moest toegeven dat het 'resultaat niet voldeed aan de verwachtingen' en kondigde aan de nationale verkiezingen te vervroegen van oktober naar juli.

De maatregelen die de regering heeft genomen voor de economie speelden een belangrijke rol in de verkiezingen. Een andere mogelijke verklaring voor de dalende populariteit van premier Tsipras is het Prespes-akkoord dat een einde maakte aan het naamgeschil tussen het voormalig Joegoslavische land Noord-Macedonië en Griekenland over de naam 'Macedonië' dat zeer impopulair blijkt te zijn bij vele Grieken, vooral in het noorden van het land.

Na de tweede ronde van de gemeentelijke verkiezingen op 2 juni, zal de premier aan de president de ontbinding van het parlement vragen en vervroegde nationale verkiezingen aankondigen, waarna de officiële datum bekend zal worden (waarschijnlijk op 7 juli).

Bronnen:

https://www.in.gr/2019/05/28/politics/ethnikes-ekloges-kerdizei-edafos-7... 

https://sceptr.net/2019/05/nieuwe-verkiezingen-in-griekenland-na-nederla... 

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/exitpolls-europese-verkiezingen-orb... 

28 mei 2019