U bent hier

Verslag Smart City Expo World Congress – SCEWC 2015

Deze editie van SCEWC ging door van 17 tot 19 november 2015 in het beurscomplex Gran Via van Fira de Barcelona en was ongetwijfeld de meest succesvolle van de vijf die tot nu toe plaatsvonden.  Vertegenwoordigers van 500 steden uit de ganse wereld, 400 sprekers en 450 exposanten – waaronder  een zeventigtal startups maar ook multinationals zoals Amazon, Cisco, Airbnb, Google, Microsoft, IBM- stelden oplossingen voor en platformen voor geïntegreerd stedelijk beheer en maakten van Barcelona drie dagen lang de hoofdstad van de slimme steden,  "smart cities". Vlaamse exposanten waren er dit keer niet, wel een vertegenwoordiger van de stad Gent die het congres bijwoonde.

Belangrijke internationale experts op gebied van stedelijke ontwikkeling namen deel aan het congres. Europese steden zoals Hamburg, Helsinki, Parijs en Wenen en steden uit andere werelddelen zoals Istanbul, Jeruzalem, Kyoto, New York, Singapure en Tel Aviv, stelden concrete projecten voor die tot doel hebben uit te groeien tot een "smarter city". De grote uitdaging om steden leefbaar, slim en duurzaam te maken verwezenlijken zij door slimme mobiliteit (toegang tot multimodaal transport, programmering van veiligere fietsroutes, beheer van verkeerslichten voor veiliger en vlotter verkeer, detectie van beschikbare parkeerplaatsen), slim energiebeheer (smart grid)  en slim milieu ( meting van de luchtkwaliteit, slim regenwaterbeheer, afvalrecycling).

Bcn Rail, internationale spoorwegen beurs, die plaatsvond in het kader van smart mobility van het SCEWC, stond dit jaar speciaal in de belangstelling evenals smart oplossingen (vb. opladers voor elektrische wagens geïntegreerd in de stadsverlichting)  en apps (vb. app voor het veilig circuleren van blinden in de stad)  die aan bod kwamen in Smart City Plaza.

SCEWC kan ieder jaar op meer internationale aandacht rekenen en positioneert zich als de internationale referentie voor de steden van de toekomst.

24 november 2015