U bent hier

Uitbreidingsplannen voor de haven van Gdynia

De ontwikkeling van de buitenhaven, uitgevoerd als publiek-private samenwerking, bestaat uit de aanleg van een nieuwe havenpier in de vorm van een kunstmatig schiereiland. Hier komt een diepwatercontainerterminal en wellicht ook nog andere voorzieningen. De terminal zal een overslagcapaciteit van 2,5 miljoen TEU per jaar hebben. Met deze buitenhaven wordt eveneens de bestaande steenkoolpier uitgebreid. De haven zal ook uitgediept worden. 

De geplande buitenhaven zal gelegen zijn aan de baai van Gdańsk en in het gebied van de hoofdaanvaartroute die naar de binnenhaven van Gdynia leidt, en aan de landzijde bij de steenkoolpier en de zuidelijke golfbreker. 

Het binnenhavenproject ter waarde van omgerekend €28,25 miljoen (PLN 127 miljoen) mag rekenen op uitgebreide Europese steun. De EU levert 85% van de vereiste middelen.  

Een consortium o.l.v. Przedsiębiorstwo Robót Czerpalnych i Podwodnych Sp. zo o.o. met partners Rohde Nielsen A/S en Van den Herik Kust- en Oeverwerken B.V. zal de uitdieping van de haven verzorgen. 

Meer informatie over de nieuwe buitenhaven van Gdynia kan u terugvinden op https://old.port.gdynia.pl/en/outerport-news

11 februari 2022