U bent hier

Tyrreense verbinding: dubbele onderwaterverbinding tussen Sicilië, Sardinië en Italiaanse schiereiland

De Thyrrhenian Link is een onderwaterinfrastructuur die Sardinië en Sicilië met het vasteland zal verbinden via twee gelijkstroomkabels met een totale lengte van bijna 1.000 kilometer, aangelegd op een diepte van zelfs meer dan 2.000 meter (een wereldrecord!).  

Het project is een van de grootste projecten ter wereld voor het transport van elektriciteit via onderzeese kabels. De infrastructuur wordt aangelegd door Terna, het bedrijf dat de elektriciteitstransmissie in Italië beheert, en zal ongeveer 3,7 miljard euro kosten. De Thyrrheense Link zal de uitwisseling van elektriciteit tussen verschillende gebieden van het land vergemakkelijken. Het is een infrastructuur van cruciaal belang voor het Italiaanse energiesysteem en zal essentieel zijn voor het behalen van de energietransitiedoelstellingen van het Nationaal Energie- en Klimaatplan (PNIEC), omdat het de bruikbaarheid van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, die op Sicilië en Sardinië in overvloed beschikbaar zijn, zal maximaliseren. 

Het ministerie van Milieu en Energiezekerheid heeft bij decreet van 5 september 2023 toestemming verleend voor de aanleg van het westelijk deel van de Tyrreense verbinding die Sicilië met Sardinië zal verbinden. Dit tweede deel omvat het traject van ongeveer 480 kilometer tussen Sicilië (Termini Imerese - Palermo) en Sardinië (Quartu Sant'Elena - Cagliari). Voor het leggen van de zeekabels bij de aanlandingen zal de techniek Horizontal Directional Drilling (HDD) worden gebruikt, wat de verstoring van de mariene flora en de impact van de werkzaamheden op de kustlijn zal verminderen. 

Meer weten?

Het officiële persbericht 

Het Tyrrhenian Link project 

Het Energie- en Klimaatplan van Italië (PNIEC) 

Projectvideo 

13 september 2023