U bent hier

Toonaangevende IEA-Indonesia Energy Transition Alliance toont de weg naar een duurzame energietoekomst

Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) en Indonesië richten een nieuw samenwerkingsplatform op voor het versnellen van energietransities en het stimuleren van een duurzaam en een veerkrachtig herstel van de Covid-19-crisis.

De heer Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA, en de Indonesische minister van Energie en Minerale Hulpbronnen, de heer Arifin Tasrif, hebben op 30 maart de IEA-Indonesia Energy Transition Alliance aangekondigd, waarmee een stap voorwaarts is gezet in de ambitie voor de energietransitie in Indonesië.

De alliantie versterkt de samenwerking tussen Indonesië en het IEA bij het aanpakken van de opkomende energie-uitdagingen van onze tijd - zowel binnen Indonesië als op internationaal vlak. Het fungeert als een kader om samen te werken om beleidsontwikkeling te ondersteunen, de energietransitie van Indonesië te versnellen en politieke betrokkenheid op hoog niveau te mobiliseren. De alliantie zal het IEA en Indonesië in staat stellen nieuwe partnerschappen op te bouwen en nieuwe werkstromen te lanceren om het internationale energieleiderschap van Indonesië te ondersteunen.

Het IEA werkt sinds 2015 nauw samen met de regering van Indonesië en het Clean Energy Transitions Program van het Agentschap heeft dit engagement versterkt. Met steun van dit IEA-programma lanceert Indonesië in 2021 nieuwe presidentiële prioriteiten op het gebied van hernieuwbare energie en schone energietechnologieën, en een nieuwe nationale energiestrategie en routekaart. In 2022 bekleedt Indonesië het voorzitterschap van de G20. En in 2023 wordt het voorzitter van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). Tijdens deze kritieke periode van beleidsevolutie en internationaal leiderschap voor Indonesië, is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat economieën over de hele wereld op een duurzame en veerkrachtige manier herstellen van de Covid-19-crisis.

De Indonesische president Joko Widodo beklemtoonde de sterke nadruk die zijn regering legt op het baanbrekende initiatief en kondigde aan dat hij "de Indonesische alliantie met het Internationaal Energieagentschap ondersteunt om de transformatie naar schone en hernieuwbare energie veilig te stellen."

Vanaf 2021 zal de alliantie de voortdurende steun van het IEA voor de energietransitie en de economische modernisering van Indonesië ondersteunen - inclusief verbetering van het energiesysteem, de inzet van hernieuwbare energiebronnen, de implementatie van energie-efficiëntie en de versterking van de energie-investeringen.

"Nu Indonesië uit de Covid-19-crisis komt en grote stappen zet om zijn economie te laten groeien en zijn energiesector te moderniseren, zullen de beslissingen die het de komende jaren neemt een grote impact hebben op regionale en mondiale energietrends", aldus dr. Birol, de Uitvoerend directeur van het IEA. "Ik ben erg verheugd om deze nieuwe alliantie met minister Tasrif te lanceren en ik ben vereerd de steun te hebben van president Joko Widodo bij dit belangrijke streven."

De alliantie streeft ernaar om in 2021 vooruitgang te boeken om de voorwaarden te verbeteren voor het opschalen van zowel de IEA's als bredere internationale steun voor de energieambities van Indonesië. Dit zal worden ondersteund door de unieke positie van het IEA binnen de G20, waardoor het Indonesische voorzitterschap in 2022 kan ondersteunen. Al deze processen zullen op hun beurt de planning en vorming van de prioriteiten van Indonesië als ASEAN-voorzitter in 2023 informeren en versterken.

"Indonesië heeft ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare energie vastgesteld die zijn uiteengezet in het energietransitiebeleid en belangrijke nationale strategieën, waaronder de National Grand Strategy on Energy", aldus de heer Tasrif, de Indonesische minister van Energie en Minerale Hulpbronnen. "Het IEA is al jaren een belangrijke partner van Indonesië en hielp Indonesië bij het ontwikkelen van deze doelen - en ik ben blij dat het IEA deze steun zal opschalen via de IEA-Indonesia Energy Transition Alliance om deze doelen te helpen verwezenlijken."

De kern van de samenwerking tussen het IEA en Indonesië op het gebied van energietransities is de toezegging van het IEA om samen te werken met belangrijke partnerregeringen over de prioriteiten van het energiebeleid. Sinds Indonesië in 2015 een IEA-associatieland werd, is de bilaterale samenwerking versterkt op het gebied van een breed scala aan brandstoffen en technologieën, op gebieden als digitalisering, technologie-implementatie, investeringsvoorwaarden en ondersteuning van beleid en regelgeving.

Met een bevolking van meer dan 270 miljoen inwoners verspreid over 17.000 eilanden, zal Indonesië naar verwachting tegen het midden van de eeuw de op drie na grootste economie ter wereld worden. De jonge bevolking, de overvloedige natuurlijke hulpbronnen, het enorme onbenutte potentieel van hernieuwbare energie en de ambitie van de president om de energiesector te moderniseren, stellen Indonesië in een uitstekende positie om een ​​belangrijke speler te worden in de toekomst van de wereldwijde energie.

8 april 2021