U bent hier

Tempo di Libri: de nieuwe boekenbeurs te Milaan

Tempo di Libri (letterlijk: Boekentijd) is de nieuwe boekenbeurs die dit jaar voor het eerst georganiseerd werd in Milaan. Met 35.000 m² aan expositieruimte, meer dan 550 exposanten en 720 evenementen (binnen en buiten het beurscomplex) wil deze beurs zich met de grootste Europese competitors meten, zoals de Frankfurter Buchmesse.

Maar de weg naar een internationale faam lijkt voor Tempo di Libri zeer lang en gecompliceerd. Italië heeft eigenlijk al jaren een prestigieuze boekenbeurs, namelijk het Salone del Libro te Turijn. Deze nieuwe beurs in Milaan is ontstaan uit een machtsconflict tussen de belangrijkste Italiaanse uitgevers (die - niet toevallig - bijna allemaal in Milaan gevestigd zijn) in de schoot van AIE, de Italiaanse uitgeversvereniging. Het conflict tussen de uitgevers heeft ook een politiek conflict veroorzaakt tussen de steden Turijn en Milaan, waarvoor geen verzoening aan de orde is. Het gevolg daarvan is dat de bekendste uitgevers (bv. Mondadori, Rizzoli) niet zullen deelnemen aan het salon te Turijn, terwijl een groot aantal onafhankelijke, middelmatige en kleine uitgevers niet aanwezig waren in Milaan.

In de hoop dat de twee beursorganisatoren in de komende jaren de krachten zullen bundelen, heeft Tempo di Libri veel te leren ook qua internationalisering. In de "openbare" paviljoenen waren slechts twee buitenlandse uitgevers te zien. De ontmoetingplaats voor buitenlandse editors, right managers en literaire agenten was het Milan International Rights Center, met meer dan 400 bevestigde aanwezigen uit 33 landen (België was niet vertegenwoordigd), gelegen in een apart paviljoen dat niet bezocht mocht worden door het publiek, wat het (gewenste) internationale karakter van het evenement ondermijnt.

Ook negatief was de toeloop van publiek: er zijn nog geen officiële cijfers, maar het aantal bezoekers heeft zeker niet aan de verwachtingen beantwoord. Men hoopt dat meer mensen de beurs in het weekend zullen bezoeken, maar in ieder gewal kan Tempo di Libri de vergelijking met de grote, écht internationale beurzen van Milaan (bv. het Salone del Mobile) zeker nog niet doorstaan.

21 april 2017