U bent hier

Tegen 2025 wil Praag 750 oplaadpunten voor elektrische auto's

Tegen 2025 zouden in Praag minstens 750 oplaadpunten voor elektrische auto's operationeel moeten zijn en tegen 2030 moeten er nog eens enkele duizenden bijkomen, besliste het stadsbestuur. Het wil hiermee e-mobiliteit faciliteren in de strijd tegen de luchtvervuiling in de stad. Het stadsbestuur acht het mogelijk dat er tegen 2030 tot 200.000 e-auto's zullen rondrijden. 

Het goedgekeurde ontwikkelingsconcept stelt vijf opties voor om het oplaadpuntennetwerk te bouwen. Ze verschillen zowel in kostprijs als in de hoeveelheid verminderde uitstoot. De duurste optie, het zogenaamde investeringsmodel, kost tot twee miljard kronen (€76,5 miljoen). Volgens een onderzoek van Deloitte in opdracht van de stad, zijn de beste strategieën het opzetten van een joint venture tussen de stad en bedrijven die een concessie zouden krijgen voor de bouw en exploitatie van de laadstations. 

De oplaadpunten moeten gelijkmatig verdeeld worden over de stad, de elektriciteit moet zoveel mogelijk afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen en de elektriciteitsprijs moet zo laag mogelijk gehouden worden. Op deze manier zou de stad de motivatie om over te stappen op elektrische auto's maximaliseren. 

Naast het opzetten van laadpalen voor elektrische auto's wil Praag ook andere alternatieve vervoerswijzen ondersteunen, namelijk het delen van auto´s of het aanpassen van de prijzen in parkeerzones voor elektrische en hybride auto's. Praag zal ook werken aan de invoering van tolheffingen. 

Bron: ČTK

1 maart 2021