U bent hier

Strategische stimulus voor hightechsectoren door het Biden-infrastructuurplan

In het ambitieuze uitgavenplan voor infrastructuur van president Joe Biden worden honderden miljarden dollars gereserveerd aan hightechsectoren. Domeinen zoals uitgebreide broadcasttoegang, investeringen in domestic halfgeleiders, hernieuwbare energie en elektrische voertuigen - gebieden waar durfkapitalisten en andere startende investeerders zakelijke kansen zien - kunnen een belangrijke financiële injectie verwachten. Als dit plan van 2,3 biljoen dollar wordt goedgekeurd, dan kunnen ook start-ups, actief in niches zoals oplaadnetwerken voor elektrische auto's, 5G-infrastructuur, drones, schone energie en gezondheidszorg, een belangrijke boost krijgen.

Wij bekijken alvast enkele hightechniches voor u: 

Connectiviteit en halfgeleiders

Hoewel velen de voorgestelde infrastructuurwet in de eerste plaats beschouwen als een manier om snelwegen opnieuw aan te leggen en het energienetwerk te moderniseren, omvat het voorstel van Biden ook een aanzienlijk bedrag voor de levensader van technologie: connectiviteit en chips.

Thomas Lee, directeur innovatie bij Union Labs zegt:

We are not just pouring concrete and laying steel. This is wires and sensors.”

Het plan omvat $ 100 miljard voor meer breedbandtoegang, $ 50 miljard om niet alleen het tekort aan halfgeleiders aan te pakken, maar ook om de toeleveringsketen van chips in de toekomst te ondersteunen door meer R&D in eigen land te houden en zelfs moderne gieterijen te bouwen in de VS.

Hoewel breedbandhardware en chipfabricage niet de gebruikelijke activiteit van startende ondernemingen is, kan het geld wel aanzienlijke gevolgen hebben omdat het heel wat bijkomende mogelijkheden creeërt, zeggen durfkapitalisten.

Dan Deeney, venture partner bij Touchdown Ventures zegt:

In general, VC investment in startups building semiconductor and infrastructure/broadband companies has been limited given the relatively high capital requirements [...] VCs typically would back startups building applications and services on top of the broadband networks taking advantage of ultra-low latency in the case of 5G networks."

Drones, autonome voertuigen en videoproductie - denk aan bedrijven als Drishti, het in Mountain View, Californië, gevestigde bedrijf dat video-analyse en zichtbaarheid in de lopende band biedt - zijn allemaal voorbeelden van next gen-toepassingen die kunnen worden geholpen door nieuwe hoge connectiviteitsniveaus, zoals 5G en het aantrekken van risicokapitaalbelangen. Deeney verwijst naar de komst van 4G die eerder de carpoolindustrie opende, als een voorbeeld van wat verbeterde connectiviteit met zich mee kan brengen.

Thomas Lee zegt dat nieuwe netwerk- en breedbandontwikkelingen grote delen van het land zouden kunnen openen voor de mogelijkheid om verbonden en edge-apparaten te gebruiken.

A lot of the benefit will be for people who can now take advantage of this new broadband, You can build an ecosystem off that.”

Ook agtech en foodtech zouden meer belangstelling kunnen zien, aangezien plattelandsgebieden nu kunnen profiteren van breedband, zegt Lee. Hij verwijst daarbij naar bedrijven zoals het in Philadelphia gevestigde Strella Biotechnology - een biosensingplatform dat de rijpheid van producten voorspelt en een van de portefeuillebedrijven van Union Labs. Deeney voegt daar het voorbeeld van slimme broeikastechnologie aan toe en zegt:

Investors have been moving into agtech the last couple of years,” 

Iets soortgelijks zou kunnen gebeuren in halfgeleiders. Hoewel start-ups niet de immense hoeveelheid kapitaal bijeenbrengen die nodig is om hun eigen gieterijen te starten, is het ondersteunen van de toeleveringsketen voor chips belangrijk voor hen, aangezien innovatie gebaseerd is op silicium, aldus investeerders.

Lee voegt daaraan toe:

​There is a lot of that money (in the proposal) to bring back manufacturing and R&D to the U.S.”

Daarmee ziet Lee het opnieuw koppelen van onderzoek en ontwikkeling aan lokale productie ais een van de sleutelfactoren van innovatie. 

Als het halfgeleiderplan bevestigd wordt, kunnen investeerders beginnen zoeken naar start-ups die waarde toevoegen aan het proces van het maken van chips. Deeney zegt dat hij zich zou kunnen voorstellen dat innovatieve bedrijven die werken rond beveiliging en gemoderniseerde pakketinspectie tijdens de productie van chips, VC-geld zouden kunnen aantrekken. Deeney over R&D in beveiliging: 

There is definitely R&D being done concerning security [...] Embedding something like security in a chip could be interesting."

Elektrische voertuigen

Ook elektrische voertuigen worden specifiek genoemd in de infrastructuurwet, met ongeveer $ 174 miljard toegewezen aan auto's op batterijen en de technologie die de acceptatie ervan ondersteunt.

Een belangrijk onderdeel van het gebruik van elektrische auto's, is het laadnetwerk. Hoewel de meeste elektrische voertuigen thuis worden opgeladen, is de angst van de consument dat hij onderweg geen laadpunt vindt om de auto op te laden, een grote belemmering voor een grotere acceptatie van elektrische auto's, aldus Brian Walsh, hoofd van WIND Ventures, dat investeert in start-ups op het gebied van mobiliteit en energie. De administratie van Biden heeft zich tot doel gesteld om tegen het einde van het decennium 500.000 nieuwe EV-laders te installeren.

Brain Walsh verklaart: 

The more EV infrastructure there is, the quicker the adoption curve is for battery EVs for both consumers and fleet vehicles, Because of this, the administration wants to support this infrastructure buildout to make all of the new battery EV models coming to market successful.”

Beleid, zoals de verplichting in Californië dat alle verkochte nieuwe voertuigen in de staat tegen 2035 emissievrij moeten zijn, heeft meer fabrikanten ertoe aangezet om in elektrische voertuigen te investeren. Zowel General Motors als Ford Motor Co. hebben publiekelijk toegezegd miljarden in elektrische voertuigen te zullen investeren.

De regering van Biden heeft gezegd dat het de klimaatverandering wil aanpakken, en volgens Walsh is de overgang naar elektrische voertuigen een belangrijke vereiste. Batterij-elektrische voertuigen zijn over het algemeen meer klaar voor adoptie dan waterstof-elektrische voertuigen.

Volgens Tosh Dutt, CEO van ChargeNet - een softwareplatform dat EV-snelladers, energieopslag en zonne-energie integreert met een betalingssysteem - zal de infrastructuurwet waarschijnlijk meer investeerders ertoe aanzetten om naar de EV-industrie te kijken. Dutt ontdekte dat een deel van de uitdaging was om investeerders uit te leggen dat, als het gaat om het opladen van elektrische auto's, zowel de software als de hardware even belangrijk zijn: je kunt de een niet hebben zonder de ander.

Dutt verklaart dat:

People are going to use EV charging in many ways, and the bottom line is that it has to be available, If it’s not available, nobody wins.”

De financiering zal waarschijnlijk worden geconcentreerd rond openbare infrastructuur en stimuleringsmaatregelen, en belastingvoordelen die op dezelfde manier zijn gestructureerd als die voor zonne-energie, energieopslag en andere hernieuwbare technologieën, aldus Dutt.

The other thing I think is going to be really interesting is, right now you have a bunch of manufacturers that are using different plug types and different EV battery architectures. I think what will happen is there’ll be some standardization around that to support the structure so if you drive a Honda or a BMW and go to a charge point, you’ll be able to charge it without too much grief,”

Hernieuwbare energie

Een deel van het infrastructuurbudget - ongeveer $ 180 miljard - is bestemd voor nieuw onderzoek en ontwikkeling met de nadruk op schone energie, minder emissies en onderzoek naar klimaatverandering.

Zowel Katie McClain, een partner bij Energize Ventures, als Dan Goldman, mede-oprichter en algemeen directeur van Clean Energy Ventures, zeggen dat dergelijke uitgaven aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor het opstarten van schone technologie en energie.

Energize is in de eerste plaats geïnteresseerd in software in plaats van hardware rond schone technologie, dus voor McClain zou de voorgestelde 10-jarige verlenging van de belastingverminderingen voor wind en zonne-energie die in 2016 aflopen een enorme drijfveer zijn voor de opbouw van duurzame energieopwekking, wat resulteert in kostenbesparingen voor nieuwe projecten. McClain zegt hierover:

The cost has come down on hardware, and renewables will be the go-to source as coal goes away. The question will be, ‘How do I deploy renewable energy projects better, faster and cheaper?”

Ze verwacht dat een belasting op investeringskredieten kansen zal creëren voor een paar van de portefeuillebedrijven van Energize, waaronder Aurora Solar, een SaaS-bedrijf dat tools ontwikkelt om zonne-energieprofessionals te helpen bij het ontwerpen en verkopen van zonne-energie op afstand, en DroneDeploy, een cloudgebaseerd platform voor het in kaart brengen en analyseren van drones.

Het wetsvoorstel stelt ook voor $ 50 miljard te besteden aan de veerkracht van de infrastructuur om klimaatgerelateerde rampen te weerstaan, een gebied waar McClain ziet dat bedrijven als Jupiter Intelligence, een bedrijf voor klimaatrisicoanalyse, kunnen profiteren. Verzekeringsmaatschappijen die het klimaatrisico willen kwantificeren en de veerkracht willen verbeteren, zouden ook een boost kunnen krijgen, voegt ze hieraan, zeker in het licht van de recente energiecrisis in Texas.

Investeringsdollars uit het infrastructuurplan zullen waarschijnlijk ook naar energietransmissie, het energienetwerk en batterijtechnologie gaan om aan de behoeften van bedrijven en individuen te voldoen. Bovendien gelooft McClain dat zelfs zonder het plan, schone technologie en schone energie-infrastructuur zullen worden uitgebouwd.

As more investments flow into the physical infrastructure as a result of this bill, venture-backed companies providing digital solutions in these industries have the opportunity to unlock massive value.”

Het R&D-geld dat in het wetsvoorstel wordt voorgesteld, is niet alleen bestemd voor laboratoria, maar ook om nieuwe technologie voor schone energie op de markt te brengen. Goldman van Clean Energy Ventures gelooft dat dit ook de ontwikkeling van vaardigheden voor mensen uit alle klassen omvat en de diversificatie van economische kansen die de nieuwe technologieën omringen. Aan de productiekant ziet hij ook flink wat jobs terugkeren naar eigen land en meer bepaald naar de Midwest.

Binnen het portfolio van Clean Energy ziet Goldman kansen voor bedrijven als Nth Cycle, een metaalverwerkingstechnologiebedrijf dat zich richt op de manier waarop batterijen worden gerecycled. In plaats van batterijmaterialen te kopen of te laten verwerken in andere landen, ontwikkelt Nth Cycle een batterijbeheerprogramma om een ​​circulaire economie in de VS te creëren. Een ander bedrijf, ClearFlame Engines, maakt zware motoren koolstofarm zodat ze op ethanol en methanol kunnen draaien.

Goldman verklaart: 

There is a huge opportunity to build infrastructure here. If we use ethanol in the new diesel engine, it will be a route for creating new jobs and new trucks.”

In plaats van de energietransitie te zien als een bedreiging voor banenverlies in de traditionele energiesector, zouden mensen deze veranderingen richting schone energie en klimaattechnologie moeten zien als kansen voor nieuwe banen, zegt hij. Hij zou ook graag zien dat advocaten een uitsplitsing geven van staat tot staat van waar het geld naartoe gaat, zodat mensen kunnen zien dat het niet alleen naar rijke, hightech locaties zoals Californië en New York gaat, maar net de hele economie ten goede komt.

Dat is vooral belangrijk omdat honderden van 's werelds grootste bedrijven zich hebben ertoe hebben verbonden om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn, voegde hij eraan toe. Goldman: 

Those companies will need to purchase renewable energy, but someone will need to invest in those projects so they can buy the power, It is our intention to fill that innovation gap and improve existing energy, like more wind and solar.”

Ouderenzorg

Ouderenzorg is een andere startup-ruimte die een boost zou kunnen krijgen dankzij het infrastructuurpakket. De regering-Biden roept het Congres op om $ 400 miljard te investeren in het uitbreiden van de toegang tot thuis- of gemeenschapszorg voor oudere familieleden en mensen met een handicap.

De beleidsrichtlijn komt er omdat de vraag naar thuiszorg blijft stijgen naarmate de bevolking ouder wordt en meer senioren ervoor kiezen om thuis ouder te worden.

Naast het uitbreiden van de thuiszorg, zegt de regering Biden dat ze de compensatie voor thuiszorgmedewerkers wil verbeteren, een personeelsbestand dat disproportioneel bestaat uit gekleurde vrouwen die volgens haar 'veel te lang onderbetaald en ondergewaardeerd zijn'.

De druk van de administratie komt er op een moment dat durfkapitalisten en startende ondernemers al aanzienlijk veel geld en moeite stoppen in ouderenzorg. Volgens een analyse van Crunchbase-gegevens bedroeg de financiering voor startups in aan ouderenzorg gerelateerde ruimtes de afgelopen jaren in totaal honderden miljoenen dollars per jaar.

Er worden ook grote rondes gedaan, waaronder een financiering van $ 60 miljoen in april 2021 voor Papa uit Miami, een platform dat oudere volwassenen met mensen verbindt om gezelschap en hulp te bieden bij alledaagse taken. Een andere grote ontvanger van financiering is het in San Francisco gevestigde Honor, dat vorig jaar $ 140 miljoen ophaalde voor zijn thuiszorgplatform.

Property tech

De infrastructuurwet trekt 213 miljard dollar uit om energiezuinige, betaalbare huizen te bouwen en oudere gebouwen energie-efficiënter te maken. Het wetsvoorstel wil meer dan 2 miljoen huizen en commerciële gebouwen bouwen of renoveren om meer betaalbare woningen te bieden.

Het plan wil ook de "uitsluitingszoneringswetten", zoals eengezinszonering en minimale kavelgroottes, aan banden leggen. Het infrastructuurplan zou ook "betaalbare huurmogelijkheden voor woningen uitbreiden tot achtergestelde gemeenschappen", met name gemeenschappen in landelijke en tribale gebieden.

Volgens Jason Doyle, CEO van Gridics, een start-up die bestemmingscode en software voor vastgoedontwikkeling maakt, zal het wetsvoorstel waarschijnlijk de interesse van investeerders in technologie met betrekking tot het energieverbruik van de bouw- en ontwikkelingsplanning aanwakkeren.

Volgens Doyle: 

The challenge has always been in the startup space, there’s plenty of opportunity in the private sector, but more so now than ever, we’re seeing startups look to develop some new and innovative ways to help local government operate more efficiently or make smarter decisions,” Doyle said. “That, I think, is a big opportunity, whether it’s funding grants that come through universities or program grants. […] Regardless of how the money flows, I’m hopeful we’ll see some of it push to drive some of those innovative solutions.”

De traditionele manier om met bestemmingsplannen om te gaan, was het trekken van 'echte brede penseelstreken' om een ​​zone in te stellen voor één enkel doel, zoals woningen. Sommige steden, zoals Minneapolis, elimineren eengezinszones in het algemeen en staan ​​duplexen en triplexen in elke buurt toe, zei Doyle, eraan toevoegend dat de wet lokale overheden de mogelijkheid geeft om "slimmere toekomstplannen" te maken.

Meer informatie

Voor meer informatie, aarzel zeker en vast niet om het Science & Technology kantoor van FIT in Palo Alto, California te contacteren via Sanfrancisco@fitagency.com 

24 april 2021