U bent hier

Stimuleren van ondernemerschap in België

Ondernemerschap kan op verschillende manieren worden omschreven en gemeten. Mogelijke maatstaven zijn de creatie van ondernemningen en het aandeel van zelfstandigen in de bevolking op arbeidsleeftijd. Om deze twee zaken te kwantificeren, kunnen verschillende bronnen geconsulteerd worden. Dit artikel kwam tot stand met gegevens van Eurostat en de EAK.

In 2013 maakten de nieuw opgerichte bedrijven 3,6% van het totale aantal ondernemningen uit.

Van alle landen van de EU15 heeft ons land de laagste bruto-ondernemingsgraad van ondernemingen. Het EU15-gemiddelde lag, met 8,9%, meer dan tweemaal zo hoog. Ook het aantal stopzettingen ligt zeer laag in België. de conclusie is uiteraard dat België een weinig dynamische ondernemingspopulatie heeft.

Dat het aantal zelfstandigen in België amper is toegenomen, komt voor een deel door uiteenlopende regionale ontwikkelingen. Zowel de gegevens inzake de oprichting van ondernemingen als die met betrekking tot het aandeel van zelfstandigen tonen immers aan dat vooral Vlaanderen stuwende krachten zijn achter het ondernemerschap in België, terwijl Wallonië relatief achterophinkt.

Waar België wel relatief goed scoort, binnen de EU15, zijn de marktomstandigheden. Op het vlak van regelgevend kader, toegang tot financiering en ondernemerscompetenties scoort België dan weer gemiddeld.

Aangezien de zeer gebrekkige ondernemerscultuur de grote hinderpaal lijkt te zijn voor het ondernemerschap, is het van essentieel belang dat een positieve perceptie van 'ondernemen' wordt bevorderd. Angst voor stigmatisering en mislukking moet worden verminderd. Anderzijds moet creativiteit en het nemen van risico's worden aangemoedigd en het opstarten van een activiteit als een zeer interessante en nuttige professionele keuze worden beschouwd.

19 oktober 2016