U bent hier

Staat São Paulo schrapt taks van 18% op invoer van industriële uitrusting voor voedselproductie

Een nieuw decreet dat deze maand werd gecommuniceerd door de gouverneur van São Paulo, João Doria, heft de betaling van de zogenaamde ICMS-taks (vergelijkbaar met btw) op voor de aankoop van industriële uitrusting die gebruikt wordt in de productie van voedingswaren. De invoer van machines en toebehoren voor de productie van melk en zuivelproducten, pasta’s, koekjes, plantaardige producten, pectine en gedroogde vruchten, komt hiervoor in aanmerking, op voorwaarde dat er geen nationaal equivalent van het apparaat bestaat.

Deze strategie van de overheid van São Paulo heeft als doel het stimuleren van investeringen in de productieketen, het verhogen van de efficiëntie en modernisering van de bestaande industrie. “We hebben steeds meer gesofisticeerde en moderne apparaten nodig, zeker in functie van het handelsakkoord tussen Mercosur en Europa. Wanneer deze van kracht gaat, komen vele Europese producten van deze soort op onze markt, maar wij moeten ook de omgekeerde weg bewandelen en zo Braziliaanse producten in de Europese winkelrekken krijgen. We moeten ons voorbereiden, zodat onze producten ook competitief kunnen zijn in deze markten. Dit doet men enkel door de juiste politieke beslissingen en technologie”, zegt de staatssecretaris voor Landbouw, Gustavo Junqueira.

In de jaren '80 was de staat São Paulo de tweede grootste producent van melk en zuivelproducten in Brazilië, maar het land verloor zijn plaats in de afgelopen decennia. Met de implementatie van het decreet, en de gevolgde modernisatie, hoopt de staat de productie terug op te voeren.   

24 januari 2020