U bent hier

Sport 'Made in Italy'

De export van Italiaanse sportartikelen neemt 60% van de totale omzet van de Italiaanse sportindustrie voor zijn rekening en kende in 2015 een groei van 9,77% t.o.v. 2014. Fietsen en andere outdoor-uitrusting staan daarbij op kop.

Italië vs Europa

Het zakencijfer van de sportsector is goed voor 2,7% van het bbp.

Het industriële district van de Italiaanse sportindustrie bevindt zich in Montebelluna, in de provincie Treviso – Regio Veneto waar ook Assosport (Federatie van Italiaanse sportartikelproducenten) haar zetel heeft. Assosport verenigt meer dan 300 sportmerken van kledij, schoeisel en sportuitrusting en realiseerde in 2015 een omzet van 4,5 miljard euro, zijnde 60% van de totale 8 miljard euro die de ruim 900 bedrijven omzetten.

Niettegenstaande het feit dat de Italiaanse bedrijven de concurrentie van massaproducenten voelen, doen ze het toch goed. De gekende Italiaanse kwaliteit die elegantie en technische innovatie weet te combineren, alsook de vaak herkenbare merkidentiteit, maakt dat maar liefst 60 à 70% van hun omzet door export wordt gegenereerd.

Vooral Frankrijk, Duitsland, Engeland en de VS zijn populaire exportbestemmingen. Die export compenseert de mindere binnenlandse verkoopcijfers, die veroorzaakt worden door de ongunstige weersomstandigheden.

Niettegenstaande de Italiaanse knowhow weinig rivalen kent in de sportsector, zijn de lokale bedrijven er toch niet in geslaagd te concurreren tegen Nike en Adidas.

Het feit dat Nike voor Montebelluna heeft gekozen om zijn researchcentrum in de buurt van innovatieve bedrijven zoals Diadoro en Lotto in te planten, zegt nochtans genoeg. De strategie van de bedrijven bestaat er dan ook in om aanhoudend te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Outdoor

Eén van de snelst groeiende sectoren is die van de outdooractiviteiten. Na Duitsland, Engeland en Frankrijk realiseert Italië hierin de grootste omzet. De sector kende de voorbije jaren een constante groei.

Naast de voorheen genoemde landen is Zuid-Korea een belangrijke afzetmarkt voor outdoorartikelen. Japan is dat voor de wintersport en technische uitrustingen. China, dat in 2022 in Peking de Olympische winterspelen ontvangt, is een alsmaar groter wordende afnemer van zowel fietsen als wintersportuitrusting.

Fietsen

Ook de fiets is een bijzonder populair product binnen de outdoormarkt, goed voor een omzet van 1,2 miljard waarvan meer dan de helft door export gegenereerd wordt. Het is de core business van meer dan 3000 producenten en 10.000 medewerkers. Vooral onderdelen en accessoires “Made in Italy” doen het goed. Bovendien is ook hier de elektrische fiets aan een sterke opmars bezig.

Bron: Il Sole 24 Ore – Zondag 29 januari 2017 (artikel van Marco Bellinazzo)

24 maart 2017