U bent hier

Spanje, Europese audiovisuele draaischijf

Het nieuwe plan van de Spaanse regering om de Spaanse audiovisuele sector te stimuleren, met een investering van meer dan 1,6 miljard euro voor de periode tot 2025, heeft tot doel Spanje om te vormen tot een toonaangevend land op het gebied van de audiovisuele productie, om de internationale investeringen te stimuleren en de aanwezigheid van Spanje op de internationale markten te versterken.

De Spaanse audiovisuele productie beleeft momenteel een periode van sterke groei en stijgende erkenning. Om de tot nu toe bereikte resultaten te consolideren, zich aan te passen aan de digitale transformatie en het Spaanse audiovisuele ecosysteem een bijkomende impuls te geven, heeft regeringsleider Pedro Sánchez deze week het nieuwe plan "Spanje, Europese audiovisuele draaischijf" gepresenteerd, dat van Spanje een toonaangevend land op het gebied van audiovisuele productie in het digitale tijdperk wil maken.

Met een toewijzing van meer dan 1,6 miljard euro voor de periode 2021-2025 wordt beoogd Spanje als wereldwijd investeringsplatform te consolideren, de rol van het land als exporteur van audiovisuele producten te versterken en de positie als hub voor het aantrekken van talent in de audiovisuele sector te versterken. Het plan voorziet in een toename van 30% van de audiovisuele productie in Spanje tegen het einde van deze periode.

Zoals Pedro Sánchez, bij de presentatie van het plan onderstreepte, "is de audiovisuele industrie van essentieel belang, vanwege haar gewicht in het creëren van werkgelegenheid en in de economie. Maar ook vanwege het belang ervan voor onze culturele identiteiten en voor onze internationale uitstraling. Daarom moet Spanje een rijker en vruchtbaarder duurzaam ecosysteem opbouwen dat de groei bevordert die het immense talent van onze industrie verdient".

Spanje heeft een goede uitgangspositie om een toonaangevende Europese en mondiale audiovisuele hub te worden. Het wordt gerekend tot één van de toonaangevende landen in Europa wat betreft de uitrol van breedband- en 5G-netwerken van de nieuwste generatie. Spaanse audiovisuele bedrijven zijn zeer goed voorbereid om de beste digitale technologieën in hun verschillende creatiefasen te integreren. Daar komt nog bij dat er aanzienlijke talentenpools zijn in alle aanverwante beroepen, zoals blijkt uit het internationale succes van een aantal tv-series, videogames en andere Spaanse producties. Hierbij dient men ook nog eens rekening te houden met de internationale kracht van de Spaanse taal.

Een integrerende visie op de audiovisuele sector, cultuur en het imago van Spanje

Het plan "Spanje, Europese audiovisuele draaischijf" reikt van films en tv-series tot videospelletjes, met inbegrip van reclame en tekenfilms, in een poging om de audiovisuele sector te verbinden met cultuur, toerisme en het imago van Spanje in de wereld.

De overheidsinvesteringen en -hervormingen zijn gericht op de hele waardeketen van de audiovisuele industrie, in een streven naar een solvabel ecosysteem. Met goed opgeleide en erkende vakmensen, een wereldwijd erkende creatieve capaciteit en een comparatief voordeel op de groeiende wereldmarkt van de audiovisuele productie in de Spaanse taal.

Digitalisering en internationale projectie

"Spanje, audiovisuele draaischijf" is opgebouwd rond vier hoofdpijlers: het stimuleren en digitaliseren van audiovisuele activiteiten, het bevorderen, internationaliseren en aantrekken van investeringen; het verbeteren van financiële en fiscale instrumenten; het opleiden van talent en het ontwikkelen van menselijk kapitaal, en het hervormen van de regelgeving en het wegnemen van administratieve belemmeringen.

Wat de eerste pijler betreft, voorziet het plan in een investering van 240 miljoen euro. Dit omvat acties om zowel de audiovisuele productie als de follow-up van het publiek te digitaliseren, en om de invoering en verbetering te bevorderen van platforms die zich bezighouden met de internationale productie, distributie en commercialisering van deze audiovisuele producten, met name platforms die samenwerkingsecosystemen met KMO’s tot stand brengen.

Het "Spanje Audiovisueel Hub Bureau" zal beschikken over een gecentraliseerd informatie- en contactpunt, dat potentiële investeerders, zowel buitenlandse bedrijven als Spaanse bedrijven die hun activiteiten willen internationaliseren, bijstand kan verlenen en kan begeleiden. In dit verband zal door het Spaanse trade en investagentschap ICEX, de Spaanse tegenhanger van FIT, een internationaliseringsprogramma voor de audiovisuele sector worden ontwikkeld, samen met een programma voor het aantrekken van filmmaatschappijen en buitenlandse investeringen.

Betere financiële en fiscale instrumenten

De belangrijkste investering in het kader van het plan - 1,33 miljard euro - zal worden besteed aan het vergemakkelijken van de toegang tot financiering en aan het toepassen van belastingvoordelen voor de audiovisuele productie in Spanje. Het soort projecten dat in aanmerking komt voor steun van het officiële kredietinstituut (Spaans acroniem: ICO) en van de nationale innovatie-onderneming (Spaans acroniem: ENISA) zal worden uitgebreid en bankfinanciering en steun voor internationalisering zullen worden vergemakkelijkt via CESCE, COFIDES en ICO.

Daarnaast zal in het kader van het plan "Spanje Audiovisuele Hub" 18 miljoen euro worden uitgetrokken om administratieve belemmeringen weg te nemen en de regelgeving te verbeteren. De hervormingen omvatten het ontwerp voor een algemene wet inzake audiovisuele communicatie en het ontwerp voor een bioscoopwet, samen met de vereenvoudiging en vermindering van de administratieve lasten en de oprichting van een digitaal één-loketsysteem voor visa en verblijfs- en werkvergunningen voor de sector.

Ontwikkeling en aantrekking van talent

In het kader van het plan "Spanje, Europese audiovisuele draaischijf" zal ook worden gewerkt aan de aanpassing van de opleidingsplannen aan de door de sector gevraagde vaardigheden en aan de bevordering van de opleidingen die bedrijven hun werknemers kunnen aanbieden. In samenwerking met het ministerie van Onderwijs en Beroepsopleiding en het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme zal een opleidingsprogramma worden opgezet voor banen in de digitale economie.

Daarnaast zal institutionele steun worden verleend voor de uitvoering en verspreiding van opleidingsprogramma's die door bedrijven in de audiovisuele sector zijn opgezet, met een financiële toewijzing van 15 miljoen euro.

Infobronnen:

9 april 2021