U bent hier

Spanje blijft een veelbelovende markt voor de sectoren cleantech, healthcare en digitalisering

De cijfers liegen er niet om: Spanje zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De toeristische sector – een van de economische sterkhouders – kende een dramatisch zomerseizoen, het aantal werklozen stijgt snel en ook het overheidstekort loopt op. De voorspelde eindbalans voor 2020 oogt dan ook weinig rooskleurig. Maar op de langere termijn is er geen reden tot paniek. Integendeel: Spanje kleurt nog altijd groen op de economische kaart van Europa,  benadrukt onze Vlaamse Economische Vertegenwoordiger (VLEV) in Madrid Tom Vermeulen.

“De drijvende krachten achter de sterke economische groei van de laatste jaren zijn immers niet plots in rook opgegaan”, zegt Tom Vermeulen. “Bovendien zetten trends zoals verduurzaming en digitalisering zich onverminderd door, met opportuniteiten voor innovatieve spelers. Vlaamse toeristen wordt afgeraden om naar hier te komen, maar ik zou Vlaamse ondernemers het tegenovergestelde advies geven.”

Na de financiële crisis, die in Spanje pas echt losbarstte in 2011, herstelde de economie zich vrij snel. De V-curve zorgde er zelfs voor dat het Zuid-Europese land zich de laatste vijf jaren mocht profileren als een van dé groeimotoren van de EU. Zo leverde de Spaanse economie eind 2018 een grotere bijdrage aan de stijging van het Europese bnp dan welke andere EU-lidstaat ook. Maar ook vorig jaar scoorde Spanje met een groei van 2% beter dan het EU-gemiddelde (1,5%) en andere Europese grootmachten, zoals Duitsland (+0,6%), Italië (+0,3%), Frankrijk (+1,3%) en het VK (+1,4%). Kortom: vóór de uitbraak van het coronavirus waren de macro-economische tekenen gunstig.

 “Naast een grondige hervorming van de arbeidsmarkt en een loonmatiging, was vooral de verdere internationalisering van de Spaanse economie een effectieve groeistimulans”, verklaart Tom Vermeulen de gouden jaren. “Het zou spijtig zijn om die open houding te zien verdwijnen als gevolg van de coronacrisis. Want ook Vlaamse exporteurs, bijvoorbeeld, hebben veel baat bij nauwe banden. Zo is het niet alleen onze 7e exportbestemming, een aantal sectoren bieden flink wat potentieel voor de toekomst.”

Wil je het ganse interview lezen, alsook de testimonials van Vlaamse bedrijven, download de bijlage.

8 januari 2021

Bijkomende informatie