U bent hier

Spaanse bedrijfsleven legt eisenbundel voor de Spaanse economie voor aan eigen regering

De vereniging ‘Foreign Multinationals for the Spain brand’ heeft de Spaanse regering meer dan 70 maatregelen voorgesteld om uit de huidige economische crisis te geraken.  Ze pleit voor een flexibel regelgevingsklimaat dat het concurrentievermogen van het land waarborgt om alzo buitenlandse investeringen, bedrijven en werkgelegenheid aan te trekken.

De voorzitter van de vereniging legt de nadruk op twee prioriteiten. Ten eerste moet ervoor worden gezorgd dat de regelgeving het mogelijk maakt om snel veranderende situaties het hoofd te bieden, met regels die de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van bedrijven vergemakkelijken. Ten tweede dat Spanje blijft concurreren met de andere landen om nieuwe investeringen te behouden en aan te trekken, aangezien buitenlandse investeringen van cruciaal belang zullen zijn voor het herstel na de crisis. De voorzitter van de vereniging, José María Palomares, heeft namelijk aangegeven dat het noodzakelijk is om multinationals met buitenlands kapitaal te beschouwen als belangrijke spelers in de Spaanse economie en dat zij een gelijke behandeling verdienen als Spaanse bedrijven. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om het bedrijfsleven te versterken, met maatregelen zoals het bevorderen van een evenwichtig industrieel model met 4.0-digitalisering en acties voor het herstel van belangrijke sectoren in het land, zoals het toerisme en het hotelwezen.

Deze crisis moet worden gezien als een kans om het Spaanse productiesysteem te moderniseren, zodat de geplande investeringen gericht zijn op het verhogen van de productiviteit van de economie door middel van duurzaamheid, digitalisering, O&O en de evolutie naar eenheid van de markt.

Met betrekking tot de duurzaamheid van het milieu pleit de vereniging ervoor om in een reglementair kader te evolueren naar een koolstofarme, circulaire economie die de energietransactie en de strijd tegen de klimaatverandering aanvoert.

De vereniging zet zich ook in voor innovatie als de drijvende kracht achter het nieuwe economische model, om zo de productiviteit en de welvaart te verhogen. Daarom roept ze op tot een staatspact en de oprichting van een Staatsraad voor Innovatie met het oog op het terugwinnen van het publieke niveau van de financiering van O&O vóór de crisis.

De vereniging is ook van mening dat de eenheid van de markt van essentieel belang is om de noodzakelijke coördinatie te waarborgen die elke federale staat tussen de verschillende overheden moet regelen. Het stelt ook een stabiel, eenvoudig en doeltreffend belastingstelsel voor dat niet gebaseerd is op verdere belastingverhogingen die de economische activiteit ontmoedigen. Verder dringt de vereniging erop aan dat de doeltreffendheid van de overheidsdiensten wordt gegarandeerd, waarbij buitensporige bureaucratie wordt vermeden en het rechtskader wordt vereenvoudigd om de oprichting van ondernemingen te vergemakkelijken en te bevorderen.

Met het oog hierop roept de vereniging de Spaanse regering op om een flexibel en doeltreffend publiek-privaat partnerschap op te richten dat "co-investering in het heden en de toekomst van het land mogelijk maakt".

Zie volgende link voor meer informatie: 

https://thediplomatinspain.com/en/2020/12/multinationals-for-marca-espana-proposes-70-measures-to-face-current-economic-crisis/

5 januari 2021