U bent hier

Solidariteitscorridors: Europese Commissie lanceert platform voor het bij elkaar brengen van EU en Oekraïense bedrijven

In dit verband werkt de Europese Commissie nauw samen met de lidstaten, de Oekraïense autoriteiten en het bedrijfsleven om vaart te zetten achter de werkzaamheden inzake 'solidariteitscorridors' om de uitvoer van levensmiddelen uit Oekraïne via verschillende EU-landroutes en -havens te vergemakkelijken. Om pragmatische oplossingen te vinden, heeft de Commissie een instrument ter beschikking gesteld om EU-bedrijven en Oekraïense bedrijven met elkaar in contact te brengen via het Enterprise Europe Network (https://eu-ua-solidarity-lanes.seu.b2match.io/home).

Commissaris voor Vervoer Adina Vălean verklaarde: "Miljoenen tonnen graan zitten vast in Oekraïne en we moeten onze krachten over sectoren en grenzen heen bundelen om ze in beweging te krijgen: bedrijven die manieren zoeken om de Oekraïense export te ondersteunen, bedrijven die transport- of opslagoplossingen aanbieden en Oekraïense graanhandelaars die logistieke partners zoeken - ons matchmakingplatform zal helpen nieuwe partnerschappen te creëren. Ik kijk ernaar uit om ze in actie te zien - elke ton graan telt!

Het platform ondersteunt de uitvoering van het actieplan EU-Oekraïne inzake solidariteitscorridors, dat ervoor moet zorgen dat Oekraïne graan kan uitvoeren en de goederen kan invoeren die het nodig heeft. Vele acties zijn reeds voltooid: gespecialiseerde nationale contactpunten fungeren nu als one-stop-shops voor verzoeken betreffende hun land, voor het oplossen van logistieke problemen en voor het bepalen van de opslagcapaciteit. De lidstaten werken aan snellere procedures aan grensovergangen en de Commissie werkt aan wegvervoersovereenkomsten met Oekraïne en Moldavië om andere knelpunten uit de weg te ruimen. Samen met de uitbreiding van de TEN-T-corridors in Oekraïne zal de versterking van de connectiviteit tussen de EU en Oekraïne de weg vrijmaken voor de wederopbouw van Oekraïne en Oekraïne dichter bij de EU helpen brengen. 

4 juni 2022