U bent hier

Smart Cities Expo World Congress in Barcelona

Deze zesde editie van SCEWC ging door van 15 tot 17 november jl. in Barcelona en was ongetwijfeld de meest succesvolle die ooit plaatsvond.  De aanwezigheid van 600 steden uit de ganse wereld, 591 exposanten,  420 sprekers en 16.688 bezoekers maakten van Barcelona drie dagen lang de hoofdstad van de smart cities.

Dit jaar lag de focus op de stadsbewoner en op de verschillende initiatieven die wereldwijd ontwikkeld worden om de inwoners van de metropolen meer te betrekken bij het slimmer maken en worden van hun steden. Zo presenteerde Dubai een robot politieagent die in staat is de burger van informatie te voorzien. Maar ook de allernieuwste technologische ontwikkelingen voor een duurzame stedelijke transformatie gaande van kleine sensoren tot platformen voor stedelijk databeheer die kunnen voorspellen wanneer er verkeersopstoppingen zullen zijn of die problemen kunnen detecteren in de riolering van de stad en het mogelijk maken actie te ondernemen nog vóór het probleem zich voordoet. Voertuigen zonder bestuurders die terwijl ze circuleren vrije parkingplaatsen kunnen detecteren, plooibare zonnepanelen die zich automatisch kunnen ontplooien, de richting van de zon volgen en zo energie opdoen, oplaadpalen voor elektrische voertuigen, meetinstrumenten die de kwaliteit van de lucht bepalen, dit zijn allemaal ontwikkelingen die op SCEWC voorgesteld werden.

Belangrijke internationale experts op gebied van stedelijke ontwikkeling namen deel aan het congres. Gelijklopend met SCEWC vond dit jaar ook de eerste editie plaats van de Circular Economy European Summit – CEES –  dat een nieuw economisch model bevordert waarbij de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd wordt en de waardevernietiging geminimaliseerd. Ook nieuw was het watersalon, dat innoverende en technologische oplossingen voorstelt om het toekomstig gebrek aan watervoorraden op te lossen. Tenslotte was er ook nog de European Utility Week voor Europese bedrijven uit de energie- en elektriciteitssector.

Vlaamse bedrijven vinden nu ook de weg naar SCEWC. Er waren dit jaar vier Vlaamse deelnemers met een eigen stand aanwezig, waaronder één startup. AWEX nam deel met een groepsstand met negen bedrijven. Een delegatie Brusselse bedrijven bezocht eveneens de beurs.  

Bedrijven die niet met een stand op de beurs staan, kunnen ook deelnemen aan het brokerage-event dat tijdens SCEWC plaatsvindt.

SCEWC kan elk jaar op meer internationale aandacht rekenen en positioneert zich als de internationale referentie voor de steden van de toekomst.

23 november 2016