U bent hier

SIL - Salon Internacional de la Logística - Barcelona

Het Salón Internacional de la Logística (SIL) was dit jaar aan de 19de editie toe. De beurs, georganiseerd door het Consorci de la Zona Franca (www.elconsorci.es), vond plaats in paviljoen 8 van de beursgebouwen van Fira de Barcelona in Montjuich van 6 t/m 8 juni ll. Meer dan 600 bedrijven namen aan deze editie deel, 40% internationale bedrijven afkomstig uit niet minder dan 38 landen. Meer dan 30.000 professionelen bezochten de beurs, waarvan 3.600 deelnamen aan het internationaal congres dat in 25 geprogrammeerde sessies verschillende aspecten van de logistieke sector onder de loep nam.

Voor Spanje en het zuiden van Europa is SIL dé referentie voor het zakendoen in de logistieke sector, die 2,9% van het Spaanse BBP vertegenwoordigt, en voor het leggen van contacten tussen de landen aan de Middellandse Zee en Latijns-Amerika. De belangrijkste bedrijven uit de sector zijn hier immers aanwezig.

Innovatie stond dit jaar hoog in het vaandel. Het voor de eerste maal georganiseerde eDelivery Barcelona Expo & Congres, parallel lopend en gecoördineerd met SIL, werd door meer dan 4.000 professionelen bezocht en droeg zeker bij tot het succes van SIL. De e-commerce, die ongeveer 20.000 M€ factureert en die naar verwachting dit jaar met 18% zal groeien, plaatst de logistieke sector immers voor de opdracht om een perfecte synergie te bewerkstellingen tussen het moment waarop de koper klikt en dat waarop hij zijn aankoop in handen krijgt. Nieuwe oplossingen en manieren van werken dringen zich op en waren op SIL aan de orde: intelligente logistieke megaplatformen waarin autonome, automatisch geleide voertuigen het materiaal vervoeren, de laatste technologische snufjes voor het afleveren van internetaankopen aan de klant, kluisjes die zich openen en sluiten met een QR code op de gsm van de besteller of van de klant die het op internet aangekochte product gaat afleveren of afhalen, een manier van werken die door Amazon reeds toegepast wordt in Spanje.

Er was geen FIT deelname op de beurs, evenmin Vlaamse aanwezigheid. Eerder dan als exposant aan SIL deel te nemen, zouden Vlaamse logistiekers, die interesse hebben in de conferenties (het programma wordt op voorhand op de website van de beurs gepubliceerd) of in eventuele contacten met een of andere exposant, een bezoek aan SIL in overweging dienen te nemen.

De volgende editie van SIL zal plaatsvinden van 5 tot 7 juni 2018.

15 juni 2017