U bent hier

SIFER in Rijsel: beurs gericht op de spoorwegindustrie

De beurs 'SIFER' in Rijsel vond plaats van 21 tot en met 23 maart 2017 en richt zich op de volgende producten: rollend materieel, infrastructuur, technologieën i.v.m. het vervoer van passagiers, binneninrichting van treinen, veiligheidssystemen, IT en elektronica.

Belang van de beurs  

Sifer 2017 was aan zijn 10e editie toe. Net zoals de vorige edities werd ook dit jaar voor Rijsel als locatie gekozen. Deze keuze is niet toevallig want de regio Hauts de France is met 200 bedrijven en meer dan 14.000 werknemers actief in de trein- en spoorwegindustrie goed voor 40% van de Franse productie in deze sector. Ook vakverenigingen en belangengroeperingen zoals European Railway Agency, i-Trans en Association des Industries ferroviaires hebben hun zetel in deze regio.

Sifer werd voor de 10de keer door Mack Brooks France georganiseerd. Dit bureau dat wereldleider is op het vlak van organisatie van spoorwegbeurzen, organiseert naast Sifer ook Railtex (UK), Expo Ferroviaire (Italië) en Exporail (Rusland en India). 

Evolutie van de beurs

Dit jaar telde Sifer 4.900 bezoekers waarvan 15% uit het buitenland. Deze bezoekers waren afkomstig uit meer dan 37 verschillende landen. Dit is, in vergelijking met de vorige editie, een stagnatie. Dit jaar namen meer dan 400 exposanten deel, waarvan ¼ afkomstig uit het buitenland. De exposanten zijn voornamelijk grote opdrachtgevers, fabrikanten van elektronische apparatuur, toeleveranciers, aandeelhouders en beheerders uit de spoorwegindustrie.

Belgische Bedrijven 

Het aantal Belgische bedrijven dat deelnam was vrij beperkt. Awex had een groepsstand met een 12-tal Waalse bedrijven. Daarnaast namen nog een 10-tal Belgische bedrijven deel op individuele basis. De Belgische bedrijven die op individuele basis deelnamen waren hoofdzakelijk Waalse bedrijven, slecht 1 Vlaams bedrijf nam deel. 

Persoonlijke appreciatie

Deze zeer gespecialiseerde beurs is professioneel georganiseerd: overzichtelijk, veel communicatie vooraf, duidelijke catalogus. Er werd door de organisator uitvoerig gecommuniceerd naar hun contacten in de sector door middel van mailings. Op deze manier wordt de doelgroep van de beurs (professionelen uit de spoorwegsector) bereikt en warm gemaakt voor een bezoek en/of deelname. 

Tijdens de beurs werden tal van nevenactiviteiten georganiseerd, zoals:  

  • Een conferentie van de 'Fédération des Industries ferroviaires' over de toekomst van de spoorwegindustrie
  • Een seminarie over de aankooppolitiek van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF
  • B2B.

De beurs wordt bezocht door een goed publiek. De spoorwegindustrie is echter een kleine wereld waarin de meeste bedrijven elkaar kennen. Er wordt vooral deelgenomen aan de beurs om reeds bestaande contacten te ontmoeten en te onderhouden. 

FIT-deelname 

FIT had tijdens de editie in 2005 en 2007 een groepstand. Wegens de beperkte interesse vanuit Vlaanderen bij de laatste deelname (in 2007), werd niet meer actief deelgenomen aan de laatste 4 edities. 

Aanbeveling 

Sifer blijft het evenement bij uitstek voor de spoorwegsector. Een deelname/bezoek aan de beurs kan interessant zijn voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in elektronica, mechanica, binneninrichting, veiligheidssystemen, IT, ... en op die manier als toeleverancier een rol kunnen spelen. 

22 mei 2017