U bent hier

Schaalvergroting in de retailsector in Oost-Siberië

Drie grote spelers uit Siberië en het (Russische) verre Oosten hebben hun krachten gebundeld om hun logistiek en aankoop te optimaliseren.

De supermarktketens Krasnij Jar (www.krasyar.ru/en/) uit Krasnojarsk, Samberi (www.samberi.com) uit Chabarovsk en Slata (www.slata.ru) uit Irkoetsk vormden onlangs de "Oostelijke Unie". De geconsolideerde omzet van de drie deelnemers bedroeg in 2020 zo'n 120 miljard roebel (€1,377 miljard) wat hen toelaat mee te dingen naar een plaats in de top 10 retailers van Rusland. 

Momenteel wordt die ranglijst aangevoerd door X5 Retail gevolgd door Magnit, Krasnoe & Beloe en Lenta. Aangezien er momenteel nog andere consolidaties (lees overnames) plaatsvinden, kan deze lijst de komende tijd nog sterk wijzigen. In vergelijking met de VS en de EU is het niveau van consolidatie in de Russische retail immers nog vrij beperkt waardoor dit proces waarschijnlijk nog een tijdje zal voortduren.

Het is echter hoopgevend dat ook onafhankelijke retailketens uit Oost-Siberië en het Verre Oosten hun stem laten horen en niet bereid zijn zich te laten overnemen door grote spelers zoals X5 en Magnit die voorlopig nog niet prominent aanwezig zijn in Oost-Siberië. Het geeft hen zelfs de kans om de stap naar West-Siberië en de rest van Rusland te wagen en uit te groeien tot nationale spelers. Het feit dat de nummer twee in Rusland, Magnit, zelf afkomstig is uit Krasnodar bewijst dat dit perfect mogelijk is.

Het doel van de "Oostelijke Unie" is de centralisatie van gelijklopende processen zoals aankooppolitiek, e-commerce, marketing, IT-oplossingen en logistiek. Aangezien hier vaak sprake is van een schaalvergroting, zullen hoogstwaarschijnlijk diensten en producten voor deze domeinen nodig zijn.

Krasnij Jar, Samberi en Slata blijven onder hun eigen namen werken maar (te) harde concurrentie zoals bijvoorbeeld prijsoorlogen worden door het samengaan vermeden. De aankooppolitiek wordt een stuk efficiënter en de kans dat het internationale assortiment wordt uitgebreid is reëel. Ook de logistiek zal op een meer efficiënte wijze georganiseerd kunnen worden, wat belangrijk is in een moeilijk toegankelijk gebied als Oost-Siberië.

Hoewel de meeste buitenlandse goederen nog steeds in Moskou gededouaneerd worden, toont dit aan dat de vraag zich niet enkel meer beperkt tot Moskou en Sint-Petersburg maar dat de consumentenmarkt ook in de andere (zelfs ver verwijderde) regio's meer en meer professionele vormen begint aan te nemen.

22 juni 2021