U bent hier

Rusland is niet langer synoniem voor Vodka

In 2019 ging de verkoop van alcoholische dranken er in Rusland met 4,2 procent op vooruit. Dit geldt echter niet voor vodka dat wat in populariteit heeft moeten inboeten (-1,7 %). Daarbij valt op dat de Russen meer en meer nieuwe soorten uitproberen waarbij dranken in kleinere flesjes steeds populairder worden.

Vooral gin, whisky en tequila boeken vooruitgang met een groei van respectievelijk 26, 15 en 11 procent wat vrij indrukwekkend is. De grotere vraag hangt onder andere samen met de voortdurende uitbreiding van het assortiment met nieuwe merken en soorten waardoor de interesse van vooral de jongere consumenten wordt gewekt. Deze laatste groep experimenteert graag met nieuwe dranken, smaken en combinaties. Hierbij gaat de voorkeur naar mixen en coctails en minder naar pure drank.

De verkoop van gin en tequila groeit al een aantal jaren met meer dan tien procent hoewel zij niet behoren tot de meest genuttigde dranken in absolute cijfers. Dit heeft te maken met de prijs die democratischer wordt en het feit dat er lokale producenten ontstaan.  Verder speelt ook de veranderde smaak van de consument een rol waarbij vooral de jeugd minder vodka in pure vorm drinkt en alcoholische coctails verkiest. Vodka wordt ook gebruikt in coctails maar toch zijn het vooral gin, whisky en tequila die de voorkeur wegdragen.

Een andere trend is de verkoop in kleinere flessen die een volume hebben van minder dan een halve liter. De verkoop van alcohol in dit soort flesjes groeit sneller dan de verkoop in grotere flessen. Dit is een trend die in verschillende landen aan de gang is. Zo wordt in Polen al 30% van de sterke drank in kleine flesjes verkocht. 

De bestseller in Rusland blijft bier dat goed is voor 42,8% van de totale verkoop van alcohol in Rusland. De tweede populairste drank is nog steeds vodka met 31,5% van de omzet. De biermarkt is ondertussen gestabiliseerd en de groei zit vooral in de speciale bieren (craft bier, IPA) die de nieuwsgierigheid van de Russen prikkelen. De Belgische bieren hebben de naam traditioneel te zijn maar nemen zeker een waardige plaats in bij het Russische publiek.

Er zijn tientallen Belgische restaurants in Moskou en Sint-Petersburg met een bierkaart die vaak die van Belgische cafe's overstijgt en ronduit indrukwekkend is. België staat in Rusland voor kwaliteit en vakmanschap wat mogelijkheden biedt voor Vlaamse bedrijven die alcoholische dranken produceren. 

27 maart 2020