U bent hier

Rail Baltica project in Letland

Het Rail Baltica project omvat:

  • de aanleg van een Europese standaardspoorweg die de Baltische staten met het West-Europese spoorwegnetwerk verbindt
  • de vernieuwing van de bredere Russische spoorwegen in deze regio’s.

De Rail Baltica spoorweg zal Tallinn verbinden met Riga, Kaunas, Warschau en Berlijn. In de toekomst zou zelfs een onderzeese spoorwegtunnel tussen Tallinn en Helsinki overwogen worden. Het project kan mogelijk een alternatief bieden op de huidige Via Baltica, de weg die de Baltische staten met Polen en Duitsland verbindt. Naast een goederentrein, zal een hogesnelheidstrein via de Rail Baltica jaarlijks tot 5 miljoen passagiers kunnen vervoeren. Met Rail Baltica zal het dus mogelijk zijn om in 4 uur een afstand van 729 km af te leggen: van Tallinn tot aan de Litouws-Poolse grens.

Een traject van 235 km spoor zal door Letland lopen, met als gevolg dat deze Baltische staat het project als een ideale springplank beschouwt voor zijn economie. Voor de aanleg van de Rail Baltica plant Letland dan ook een investering van 1,27 miljard euro. Deze investering houdt onder andere:

  • een nieuwe spoorwegverbinding in tussen de luchthaven en het centraal station in Riga
  • een multimodale passagiersterminal die toegang zal bieden tot de 15 Letse regio’s
  • een intermodale vrachtterminal.

Deze terminals zullen aansluiten op de bestaande spoorlijn. Van het totale kostenplaatje neemt de EU 85% voor haar rekening.

Meer info over het Rail Baltica project voor de 3 Baltische staten kan u in de toekomst raadplegen op onze webstek en Railbaltica.

22 november 2016