U bent hier

Presentatie van het ontwerp van het nationaal ontwikkelingsprogramma voor offshore windparken in Griekenland

Het ontwerp van het nationaal ontwikkelingprogramma voor offshore windparken (National Offshore Wind Farms Development Programme), dat een natuurlijke rijkdom ontsluit voor schone energie en miljarden euro’s investeringen in Griekenland, werd op 31 oktober 2023 in Athene voorgesteld.

Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company (HEREMA), de autoriteit in Griekenland verantwoordelijk voor het beheer van de exploratie- en identificatierechten van geschikte georganiseerde ontwikkelingsgebieden voor offshore windparken, heeft het ontwerp van het nationale ontwikkelingsprogramma voor offshore windparken voorgesteld in Athene in aanwezigheid van de minister van Milieu en Energie, Thodoros Skylakakis, vice-minister Alexandra Sdoukou en Aristoteles Aivaliotis, de secretaris-generaal van Energie en Minerale Hulpbronnen.

Het gepresenteerde programma definieert de in aanmerking komende georganiseerde ontwikkelingsgebieden (Organized Development Areas - ODA) en schat de capaciteit van offshorewindmolenparken die ontwikkeld kunnen worden op middellange termijn (tot 2030-2032) en lange termijn (na 2030-2032). Het ontwerp van het programma voor de ontwikkeling van offshorewindmolenparken omvat 25 gebieden, met een totale oppervlakte van 2.712 km2 en een geschatte minimumcapaciteit van 12,4 GW. Het merendeel van de voorgestelde offshore-gebieden is geschikt voor drijvende technologie. Op basis van deze routekaart kan Griekenland een concurrentievoordeel behalen door nieuwe technologieën te implementeren, know-how te verwerven en de noodzakelijke toeleveringsketens te ontwikkelen.

Bij de lancering van het evenement verklaarde minister Skylakakis, verwijzend naar het Nationaal Energie- en Klimaatplan (National Energy and Climate Plan - NECP) en de rol van het offshorewindmolenpark, onder meer: "Griekenland heeft, vanwege zijn strategische ligging en zijn klimatologische kenmerken, aanzienlijke comparatieve voordelen op het gebied van zijn zonne- en windpotentieel, en in het bijzonder in offshore. Met de aankondiging van het ontwerp van het Ontwikkelprogramma Offshore Windparken zetten we vandaag weer een belangrijke stap in het behalen van de nationale doelstellingen voor de energietransitie en het aanpakken van de klimaatverandering. De ontwikkeling van deze projecten is een nationale prioriteit, niet alleen omdat het een beslissende bijdrage zal leveren aan onze energie onafhankelijkheid, maar ook omdat het ons in staat stelt om in de toekomst groene energie te exporteren. Het geeft ons dus de mogelijkheid tot verdere economische groei en de kans om de rol van Griekenland als cruciaal regionaal energieknooppunt te versterken."

Vice-minister Sdoukou, gaf een overzicht hoe het Griekse landschap van hernieuwbare energiebronnen (RES) is geëvolueerd en de initiatieven die de staat heeft genomen voor de verdere uitvoering ervan: "Het programma van vandaag vertegenwoordigt het hoogtepunt van een inspanning die in 2021 in ons ministerie is begonnen. Offshore windenergie is een pan-Europese prioriteit, aangezien voorspeld wordt dat tegen 2050 35% van de elektriciteit in de EU uitsluitend uit offshore-bronnen kan worden opgewekt. Tegelijkertijd biedt het voordelen voor zowel onze nationale energiesector als economie, evenals voor de lokale gemeenschappen die offshore windprojecten zullen huisvesten of eraan grenzen. Het National Offshore Wind Development Program vormt het kader voor de evenwichtige en strategisch geplande ontwikkeling van offshore windenergie, met respect voor het milieu, alternatief gebruik van onze zeeën en onze behoefte aan hernieuwbare energie. De voltooiing van het Nationaal Programma bevestigt ook de keuze die we in 2022 hebben gemaakt om de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de nationale offshore windparksector toe te vertrouwen aan HEREMA, de overheidsinstantie met de grootste expertise in offshore energieprojecten en met het meest competente administratieve en technische personeel. Het gepresenteerde nationale programma dient niet alleen het hoofddoel, namelijk het afschermen van ons energiesysteem, maar schept ook de voorwaarden voor de opkomst van Griekenland als energiehub in de bredere regio."

De heer Aristofanis Stefatos, CEO van HEREMA, onderstreepte: "Het ontwerp van het nationaal programma is van strategisch belang voor Griekenland, zoals ook benadrukt door de administratie van het ministerie van Milieu en Energie, doordat het de basis legt voor de exploitatie van offshore windenergie, een nieuwe schone bron die een beslissende bijdrage zal leveren aan onze energietransitie. Dit is een grondig plan, voor de ontwikkeling waarvan het team van experts van HEREMA 12 maanden heeft samen gewerkt met het ministerie van Milieu, evenals met andere ministeries en entiteiten die substantieel hebben bijgedragen aan de raadpleging van de in aanmerking komende gebieden. We zijn er trots op dat de indiening van het programma en de SEIA (Strategic Environmental Impact Assessment) de eerste stap is op een pad dat belangrijke kansen zal creëren voor duurzame ontwikkeling, zowel economisch als sociaal, en we zijn ook optimistisch over de sterke vertegenwoordiging van de nationale en internationale investeerdersgemeenschap op het evenement van vandaag. We bereiden ons nu al voor op de volgende stappen om het juiste kader te creëren voor de snelle ontwikkeling van deze nieuwe sector."

Opgemerkt wordt dat het plan, dat al is ingediend bij de Directie Ruimtelijke Ordening van het ministerie van Milieu en Energie, tien (10) in aanmerking komende gebieden kwalificeert voor ontwikkeling tegen 2030-2032, met een totale capaciteit van ongeveer 4,9 GW, voornamelijk voor drijvende projecten. De bovengenoemde gebieden omvatten niet het mariene gebied tussen Evros-Samothraki, dat volgens wet 4964/2022 is gedefinieerd als een gebied voor de ontwikkeling van proefprojecten voor offshorewindmolenparken.

Meer specifiek bevinden de in aanmerking komende OWFODA voor de ontwikkelingsfase op middellange termijn zich in de volgende gebieden:

  • Oost-Kreta, waar naar schatting projecten met een totale capaciteit van 800 MW zullen worden ontwikkeld
  • Zuid-Rhodos, met een maximaal geïnstalleerd vermogen tussen 300 MW en 550 MW 
  • In het centrale deel van de Egeïsche Zee, met een maximaal geïnstalleerd vermogen tussen 200 MW en 450 MW
  • In de as Evia-Chios, met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 300 MW
  • In de Ionische Zee, met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 450 MW.

Tijdens het evenement werden ook de voordelen en technische parameters van het programma gepresenteerd, evenals de strategische milieueffectenrapportage (the Strategic Environmental Impact Assessment - SEIA) die is opgesteld door de LDK Group. HEREMA heeft in totaal 20 uitsluitingscriteria toegepast om ecologisch kwetsbare gebieden en mariene activiteiten op het Griekse grondgebied te beschermen. Deze criteria houden onder meer rekening met kwesties van nationale veiligheid en passagiersvervoer; luchthavens; minimumafstand tot de kustlijn; gebieden van ecologisch en cultureel belang; toeristische activiteiten; aquacultuurgebieden en andere toepassingen. De SEIA is al ingediend bij het directoraat Milieuvergunningen van het ministerie van Milieu en Energie en zal naar verwachting nog in 2023 worden vrijgegeven voor openbare raadpleging door overheidsinstanties en het geïnteresseerde publiek.

Daarnaast heeft HEREMA opdracht gegeven aan de Foundation for Economic & Industrial Research (IOBE) om een studie uit te voeren naar de economische voordelen van de ontwikkeling van offshorewindmolenparken in Griekenland, inclusief de beoordeling van het belang van het opzetten van een binnenlandse toeleveringsketen voor de bouw en exploitatie ervan. De belangrijkste bevindingen van deze studie werden tijdens het evenement gepresenteerd. Zoals benadrukt door George Maniatis, hoofd van de afdeling Sectorale Studies van IOBE, kan de inzet van offshorewindmolenparken volgens de studie leiden tot een stijging van het bbp met gemiddeld 1,9 miljard euro per jaar in de periode 2024-2050 en tot een stijging van de overheidsinkomsten tot 440 miljoen euro per jaar. In dezelfde periode kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van de werkgelegenheid, met tot 44.400 banen per jaar.

Bij de presentatie van het ontwerp van het nationale programma richtte de secretaris-generaal van Energie en Minerale Hulpbronnen zich op de voordelen van de ontwikkeling van offshorewindmolenparken en besprak hij de volgende stappen: "Offshorewindmolenparken zijn een integraal onderdeel van de inspanningen van Griekenland op het gebied van energietransitie en zullen aanzienlijke voordelen opleveren voor de economie en de samenleving. Door middel van een reeks acties, zoals de ontwikkeling van netinfrastructuur, de implementatie van passende vergunningsprocedures, het mobiliseren van investeringen uit de particuliere sector, het stimuleren van onderzoek en innovatie en het versterken van de toeleveringsketen, zullen we in staat zijn om gunstige industriële, economische en sociale effecten te creëren, terwijl we de energiezekerheid en de betrouwbaarheid van het elektriciteitssysteem verbeteren."

Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company S.A. (HEREMA S.A.) is het onafhankelijke Griekse staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de koolwaterstofbronnen in Griekenland. Na de benoeming in 2020 van nieuwe leiders voor het bedrijf is de strategische opdracht van HEREMA uitgebreid en omvat nu de upstreamsector, broeikasgasbeheer, gasopslag, internationale pijpleidingprojecten (waaronder de EastMed-pijpleiding en de onlangs voltooide IGB-interconnector) en offshore windenergie.

Voor meer informatie kan u de website van HEREMA raadplegen en/of ons kantoor contacteren via athens@fitagency.com 

5 december 2023