U bent hier

PPP-projecten in Israël

De huidige omvang van de investeringen in infrastructuur ligt aanzienlijk lager dan in vergelijkbare landen. Deze kloof komt tot uiting in mobiliteitsproblemen, het lage percentage van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energie en meer.

Sinds 2017 probeert de Israëlische overheid verandering te brengen in deze situatie. De ervaring leert dat deze pogingen niet altijd succesvol zijn geweest (ofwel geannuleerd, vertraagd of extreem overbudgetteerd). Er is echter een groeiend besef onder deskundigen dat verandering nodig is en er niet langer getalmd mag worden. Het feit dat er omwille van de economische impact van de coronacrisis behoefte is aan een herstart van de economie door onder andere investeringen in infrastructuurprojecten, maakt bovenstaande nog dringender.

Dergelijke grote projecten worden uitgevoerd via (internationale) aanbestedingen. Meestal zijn de winnaars grote multinationals die vaak een consortium vormen met een lokaal bedrijf. Vaak, zo niet altijd, nemen ook veel onderaannemers deel aan deze projecten. Dit is waar Vlaamse bedrijven interessante opportuniteiten kunnen vinden.

Bijgevoegd is een officiële Israëlische brochure die vroegere en toekomstige PPP-projecten beschrijft. Het is raadzaam om op de hoogte te zijn van publicaties over individuele projecten om eventuele biedingen te kunnen voorbereiden.

3 september 2020

Bijkomende informatie

Brochure PPP-projecten (PDF – 2 MB)