U bent hier

Positieve tekens voor de Griekse economie

Griekenland zit momenteel in een positieve flow. Het bbp steeg in 2017 met 1,4% en daarmee laat het land de neerwaartse spiraal van de financiële crisis achter zich. Voor 2018 wordt een groei van 2,5% verwacht, een waarschijnlijk te optimistische inschatting maar toch een teken dat de jaren van besparingen zijn vruchten afwerpen. Dat de Griekse economie eindelijk terug lichtjes groeit is een goed teken, maar het land heeft nog steeds te kampen met een enorme schuldenberg die 179% van het bbp bedraagt.

Dat 2017 een goed jaar was en dat ook de voorspellingen voor 2018 positief zijn, is voornamelijk te danken aan een aantal goed presterende sectoren zoals toerisme, logistiek, energie en voeding.

Toerisme is een essentiële sector voor de Griekse economie. Ze maakt ongeveer 19% van het totale bbp uit. Vorig jaar verwelkomde Griekenland 30 miljoen toeristen, een stijging met 10%. Dit zorgt niet enkel voor investeringen in toerisme maar ook in de bouw- en infrastructuursector. Algemeen wordt verwacht dat de stijgende trend zich zal doorzetten, mede door de vele problemen in andere toeristische landen zoals o.a. Tunesië en Turkije.

De logistieke sector staat op de tweede plaats in termen van bijdrage tot het bbp, dat naar schatting 7% bijdraagt. Het potentieel van Griekenland om een belangrijk knooppunt voor logistiek, distributie en assemblage voor Europa te worden, is erkend door grote investeerders, zoals het Chinese COSCO, dat zwaar heeft geïnvesteerd in de haven van Piraeus. Piraeus stond in 2017 op de derde plaats op de lijst van commerciële havens in de Middellandse Zee en was 38ste in de wereld, met een totale capaciteit van 3,6 miljoen TEU.

Naast toerisme en logistiek moet ook de energiesector (5% van het bbp), en specifiek hernieuwbare energie, vermeld worden. Hernieuwbare energie is goed voor 31% van de totale energiemarkt. Griekenland heeft een afspraak met de EU om tegen 2020 de emissie-uitstoot en energie-efficiëntie te verbeteren. Hierom investeert Griekenland massaal in alternatieve energieproductie. Zo is op 10 jaar tijd het aantal MW opgewekt met windenergie met 304% gestegen.

Griekenland is verder actief betrokken bij verschillende internationale gaspijpleidingprojecten, met als doel zich te vestigen als een gashub in Zuidoost-Europa. Een voorbeeld hiervan is TAP. Dit pijplijnproject moet aardgas vanuit Azerbeidzjan via Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee naar Italië en verder naar West-Europa brengen. Dit brengt veel investeringsmogelijkheden mee voor buitenlandse bedrijven.

De Griekse voedingsindustrie tekent dan weer voor ongeveer 4% van het bbp. De sector heeft het grootste aantal productieondernemingen (25%) en is de grootste werkgever (28%) terwijl het de tweede grootste omzet realiseert (22%). Buitenlandse investeerders kunnen hier ook een belangrijke rol spelen door hun know how en expertise in innovatieve producten en technologieën aan te bieden.

9 maart 2018