U bent hier

Parlementsverkiezingen in Griekenland

Parlementsverkiezingen in Griekenland: de voormalige regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) wint met een absolute meerderheid en krijgt een mandaat om een nieuwe regering te vormen voor een tweede termijn.

Op 25 juni 2023 werden in Griekenland nationale verkiezingen gehouden. De Nieuwe Democratie partij (ND) won 40,5% van de nationale stemmen, bijna 23 punten voor de oppositiepartij van Syriza. Met name 8 partijen voldeden aan de drempel van 3% om een parlementaire vertegenwoordiging te krijgen. Het is de moeite waard om het aanzienlijke onthoudingspercentage te benadrukken, dat 47,17% bereikte.

Na drie internationale reddingsoperaties en een ernstige financiële crisis wordt premier Mitsotakis van de regerende centrumrechtse partij gecrediteerd met het sturen van Griekenland naar stabiliteit en het bevorderen van investeringsgroei. Deze prestatie werd voornamelijk toegeschreven aan zijn creatie van een gunstige commerciële omgeving in overeenstemming met de principes van een open economie. Premier Mitsotakis, die door president Sakellaropoulou van Griekenland werd beëdigd als regeringsleider, wil zijn verkiezingsbeloften snel nakomen.

In overeenstemming met de Griekse regelgeving ontvangt de grootste partij een bonus van 20 tot 50 zetels. Met meer dan 40% van de stemmen verzekerde ND zich van de maximale bonus van 50 zetels, wat resulteerde in een totaal van 158 van de 300 zetels. De oppositiepartij Syriza krijgt 48 zetels, bijna de helft van het aantal in de vorige regering (2019-2023). Onder de resterende zetels won de centrumlinkse PASOK partij (voorheen bekend als KINAL) 32 zetels, wat neerkomt op 11,9% van de stemmen, terwijl de Communistische partij 7% van de stemmen behaalde en 20 zetels. 

Een opmerkelijk aspect van de verkiezingen was het succes van drie extreemrechtse partijen, waaronder de onlangs opgerichte "Spartanen", die bijna 4,7% van de stemmen (12 zetels) behaalden. De nationalistische partij "Greek Solution" en de ultraconservatieve "Niki" (Victory) behaalden bijna 8% van de stemmen, wat resulteerde in een totaal van 22 zetels.

Premier Mitsotakis, die nu zijn tweede ambtstermijn dient, belooft de economische groei te bevorderen, buitenlandse investeerders aan te trekken en het ondernemerschap onder de Grieken te bevorderen. Gedurende de vorige termijn heeft de overheid aanzienlijke financiële en menselijke middelen toegewezen om de uitdagingen van de pandemie aan te pakken. Daarentegen heeft het met succes een geavanceerde digitale infrastructuur opgezet die tal van online diensten voor burgers en bedrijven biedt. Bovendien heeft de overheid de wetgeving in verschillende sectoren geharmoniseerd om investeringen en handel op verschillende gebieden te vergemakkelijken, zoals groene energie, cultuur, technologie en werken op afstand.

De nieuw gekozen regering werd ingehuldigd op 29 juni. Het is vermeldenswaard dat de vertegenwoordiging van vrouwen in ministeriële functies, evenals de overheidsstructuur in het algemeen, onevenredig laag blijft in vergelijking met mannen.

Een overzicht van de nieuwe ministers en de ministeries vindt u hier

Bronnen: Kathimerini, Ethnos, BBC, NYtimes

28 juni 2023