U bent hier

Parlementsverkiezingen in Griekenland

Parlementsverkiezingen in Griekenland: oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) wint met absolute meerderheid.

Op 7 juli 2019 vonden parlementsverkiezingen plaats in Griekenland. Na het ‘verlies’ van premier Tsipras tijdens de Europese verkiezingen in mei, en zoals voorspeld door de opiniepeilingen, heeft de oppositiepartij, de centrumrechtse Nea Dimokratia/Nieuwe Democratie (ND), deze met een absolute meerderheid gewonnen. ND haalde 39.85% van de stemmen, goed voor 158 zetels op 300. De nieuwe premier Kyriakos Mitsotakis - die door president Pavlopoulos werd ingezworen als nieuwe regeringsleider - wenst snel aan de slag te gaan om zijn beloftes tijdens de verkiezingscampagne te realiseren. Zijn programma bevat o.a. belastingverlagingen, meer buitenlandse investeringen aantrekken, loonsverhogingen, nieuwe jobs creëren enz. Of deze beloftes allemaal realistisch zijn, is nog af te wachten…

Hoewel Premier Tsipras met Syriza de verkiezingen niet gewonnen heeft, heeft de partij een behoorlijk resultaat gehaald van 31.53% en 85 zetels op 300. Van de resterende partijen haalde de centrum-linkse KINAL 8.10% en 22 zetels, de communisten KKE 5.30% en 15 zetels, de nieuwe extreem-rechtse partij ‘’Greek Solution’’ 3.70% en 10 zetels en Yiannis Varoufakis met zijn pas opgerichte partij ‘’MeRA25’’ 3.44% en 9 zetels in het parlement. De ultranationalistische, extreemrechtse partij Gouden Dageraad die in de verkiezingen van 2015 derde eindigde, kreeg maar 2.93% en verlaat dus het parlement.

Het verlies van Premier Tsipras kan o.a. worden verklaard door de teleurstelling van de middenklasse en de gepensioneerden vanwege de maatregelen die hij moest uitvoeren in het kader van het derde memorandum (waardoor hij de belastingen moest verhogen en de pensioenen verlagen) maar ook door het Prespes-akkoord met Noord-Macedonië. Anderzijds was het tijdens zijn regering dat Griekenland met succes het derde memorandum afsloot in augustus 2018, dat de werkloosheid daalde (in 2014 rond 27%, vorig jaar +/- 18%) en dat de Griekse economie sinds 2017 opnieuw een kleine maar positieve groei kent.

De nieuwe premier Mitsotakis belooft ook economische groei en wil opnieuw buitenlandse investeerders aantrekken en Grieken aanmoedigen om te ondernemen. Hij wil de privatiseringen versnellen en transparantie en meritocratie terug brengen.

Er is nog flink wat werk aan de winkel, dat is de realiteit en of premier Mitsotakis zijn beloftes voor de verbetering van de Griekse economie en van de samenleving van de bevolking met succes zal afronden tijdens zijn termijn, kan alleen de tijd uitwijzen.  

Bronnen

9 juli 2019