U bent hier

Opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven in de Italiaanse spoorweg- en mobiliteitssector

Het ondernemingsplan 2017-2026 van de Italiaanse spoorweggroep FS

Vierennegentig miljard investeringen, een verdubbelde omzet in 10 jaar, en een diepgaande metamorfose, steunende op vijf pijlers: geïntegreerde mobiliteit, infrastructuren en logistiek, internationalisering en digitalisering.

De FS Italiane Group is een van de toonaangevende bedrijven in Italië: elke dag beheren ongeveer 69.000 werknemers de treinen en bussen die jaarlijks rond de 830 miljoen passagiers en 50 miljoen ton vracht vervoeren, op een netwerk van meer dan 16.700 km spoorlijnen, waarvan ongeveer 1.000 specifiek voor hogesnelheidsdiensten.

Met het nieuwe ondernemingsplan 2017-2026 wordt de FS Group de komende 10 jaar de grootste investeerder in Italië (94 miljard euro). Een lange tijdsspanne, nodig voor de grote geplande infrastructuurprojecten, maar ook voor de radicale omvorming van de huidige Italiaanse FS, die een topspeler in geïntegreerde wereldwijde mobiliteit beoogt te worden.

€ 73 miljard zijn bestemd voor infrastructuur, 14 miljard voor het rollend materieel en 7 voor de technologische ontwikkeling. Meer dan de helft van de middelen is al beschikbaar, ruim 58 miljard euro, waarvan 23 uit eigen middelen.

Het nieuwe plan van de groep verwacht een omzetgroei van 9 miljard voorzien voor 2016 naar 17,6 miljard tegen 2026. Met groei, overnames en nieuwe acquisities, zal het aantal werknemers van de Italiaanse FS Group stijgen van ongeveer 69.000 eenheden vandaag tot 100.000. Meer dan 70% van de verwachte groei zal gepaard gaan met activiteiten die de huidige perimeter van de FS overschrijden, via vijf strategische pijlers:

  • geïntegreerde mobiliteit
  • integratie van de spoorweg- en de weginfrastructuur
  • geïntegreerde logistiek
  • internationale expansie
  • digitalisering

1. Geïntegreerde mobiliteit voor reizigers

FS streeft naar een uniek antwoord op de verschillende mobiliteitsbehoeften, dat reizigers van de voordeur tot aan de plaats van bestemming kan brengen. Het huidige scenario is een mobiliteitsmarkt waar 80% van de mensen zich met eigen voertuigen verplaatst, 15% met andere gedeelde en collectieve vervoersmodi, en slechts 5,2% per trein. FS wil op de markt, die evolueert naar meer collectief vervoer, haar aandeel van 6% in 2015 doen stijgen tot 25% in 2026.

2. Integratie van de spoorweg- en weginfrastructuur

Spoorweginvesteringen voor 62 miljard euro, waarvan 33 miljard voor het conventionele netwerk, 24 miljard voor het AV/AC-netwerk en de Europese TEN-T-corridors en 5 miljard voor technologieën, die een moderne mobiliteit van personen en goederen mogelijk maken.

Enkele voorbeelden in Zuid-Italië:

  • De infrastructuur en technologie-upgrades in stedelijke knooppunten zoals Rome om de vervoercapaciteit en dus het aantal treinen tijdens de piekuren te verhogen;
  • De opening van de constructiesite van de AV/AC-lijn Napoli-Bari, goed voor meer dan 6 miljard euro, om twee gebieden te verbinden die meer dan 40% van de productiemarkt in Zuid-Italië vertegenwoordigen;
  • De lijnen Palermo-Catania–Messina in Sicilië;
  • De lijn langs de Adriatische Zee, tussen Bologna, Bari en Lecce (afronding van de werken in 2018), met een totale tijdbesparing van ongeveer een uur;
  • De verbinding Salerno-Reggio Calabria, dankzij de technologische modernisering en de verbetering van het spoorwegtraject;
  • Synergieën met de belangrijkste Italiaanse havens, de interports en de logistieke centra;
  • Het versterken van de banden tussen het nationale netwerk en de rangeersporen van de belangrijkste productie-installaties in het gebied.

3. Geïntegreerde logistiek

Het goederentransport zal een strategische rol spelen in het gebruik van infrastructuren: er zijn investeringen gepland voor 1,5 miljard (waarvan 1,1 miljard voor het rollend materieel, 300 miljoen voor terminals en logistiek en 100 voor ICT) en inkomsten voor 2,1 miljard in 2026 (t.o.v. 1 miljard in 2016).

De ommekeer is gericht op het creëren van een unieke logistieke pool, de nieuwe Mercitalia. Doel is de herstructurering van de cargo-activiteiten en de rationalisatie van de verschillende vrachtoperatoren om de efficiëntie te maximaliseren.

Mercitalia zal opereren via drie bedrijven - Mercitalia Rail, Mercitalia Logistic en Mercitalia Terminal - en zal 4.000 medewerkers tellen. Het trefwoord hier is intermodaliteit.

4. Internationale expansie

Het ondernemingsplan 2017-2026 hecht ook een groot belang aan internationale groei. Vandaag vertegenwoordigen de buitenlandse activiteiten 13% van de totale omzet, het doel is om 23% te bereiken in 2026. Dit, samen met de verdubbeling van de totale omzet, zal de huidige buitenlandse omzet van FS doen verviervoudigen waarmee de groep zich zal positioneren op het niveau van andere Europese concurrenten, met 4,2 miljard omzet in 2026.

Concreet wil FS optreden als general contractor. De prioritaire gebieden voor deze internationale expansie zijn het Midden-Oosten (Iran, Saoedi-Arabië, Oman), India en Zuid-Oost-Azië (Maleisië, Thailand, Singapore, Vietnam), Amerika (Brazilië, Argentinië, Colombia, Peru, VS en Canada) en Afrika (Ivoorkust, Congo en Zuid-Afrika).

De tweede stap is gericht op de groei van de treindiensten op buitenlandse markten. In aanvulling op het versterken van bestaande grensoverschrijdende verbindingen (bijvoorbeeld de Thello-diensten met Frankrijk, de links Venetië-Ljubljana-Belgrado of het nieuwe verkeer met Zwitserland met de opening van de Gotthard en de Ceneri) wil FS zich toeleggen op de meest aantrekkelijke Europese bestemmingen: Parijs-Brussel, Parijs-Bordeaux, Hamburg-Keulen, Milaan-Zürich-Frankfurt (verbinding doorheen drie landen die zal starten eind 2017), Athene-Thessaloniki (door de overname van TRAINOSE) en Londen-Edinburgh. Dit alles mede dankzij de liberalisering van de Europese spoorwegruimte gepland vanaf 2020.

Ten derde beoogt FS de internationale ontwikkeling van lokaal openbaar vervoer, voornamelijk door de aanwezigheid van de groep in het buitenland te benutten. Het doel is om kansen te vinden voor passagiersvervoer in de steden waar de groep infrastructurele werken uitvoert.

5. Digitalisering: New Digital Travel Experience

FS wenst haar klanten handige tools te bieden die hen begeleiden tijdens de reis. Voorbeelden:  real-time reisadvies, een reisplanner, de dienst 'travel companion', indoor mapping in de stations, social seating en meer. Een doelstelling die ontwikkeld wordt dankzij het gebruik van big data, geavanceerde analyse-instrumenten en digitale platforms.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

Het moederbedrijf en de werkmaatschappijen publiceren tal van aanbestedingen voor de uitvoering van werken of de levering van materialen, componenten en diensten. De informatie over de aanbestedingen worden verstrekt via de belangrijkste nationale kranten en de zakelijke webpagina's, die ook de kwalificatie- en certificatie-criteria bevatten.

Selecteer een van de bedrijven van de Groep FS om de oproepen tot het indienen van een bod te zien.

Ferservizi

Publicaties  (enkel Italiaans) 

Leveranciersportaal

Contact

Grandi Stazioni 

Grandi Stazioni: call for expressions of interest

Construction contracts

Supply contracts

Service contracts

Tendering contacts Grandi Stazioni

For information on calls for tenders 

Italferr

Publicaties  (enkel Italiaans)

Tender Qualification Systems

Leveranciersportaal

Italferr SpA
Qualifica Fornitori
Via Vito Giuseppe Galati, 71 - 00155 - Roma
T: +39 06 49752395-585   F: +39 06 49752400  E: qualifica-fornitori.italferr@legalmail.it

RFI

Publicaties diensten en werken  (enkel Italiaans)

Publicaties materialen

Kwalificatie

Leveranciersportaal

Contact

RETE FERROVIARIA ITALIANA
Direzione Acquisti
Sistemi di Qualificazione e Vendor Rating
Via dello Scalo Prenestino, 25 – 00159 Roma 
T: +39 06 47308900 F: +39 06 47308821  E:  acquisti@rfi.it

Trenitalia

Publicaties  (enkel Italiaans)

Opportuniteiten

Leveranciersportaal   

Busitalia Nord

Publicaties

Leveranciersportaal

Contact:

Busitalia - Sita Nord S.r.l. -

Direzione Amministrativa: Firenze - Viale dei Mille 115 - 50131

Bron: Webportaal http://www.fsitaliane.it/ 

1 december 2016