U bent hier

Opportuniteiten in de Griekse energiemarkt

Het Belgisch Staatsbezoek naar Griekenland, dat begin mei 2022 plaatsvond, gaf precies de volgende boodschap mee: Griekenland is niet alleen een mooie toeristische bestemming met prachtige archeologische sites, maar ook een land met een mooie economische toekomst en dito belangrijke zakelijke opportuniteiten voor buitenlandse bedrijven.

Tijdens dit bezoek werd door Flanders Investment & Trade het 'Seminar Renewable Energy' georganiseerd met focus op de belangrijke topics van vandaag: offshore windenergie, interconnectie van eilanden (eco islands), energie-infrastructuur, telecommunicatie, waterstof, aardgas en energieopslag.

Griekenland werd met vele uitdagingen geconfronteerd, maar het land is erin geslaagd om de moeilijkheden te overwinnen en met de lopende hervormingen een geschikt pad uit te stippelen om handel te drijven en zaken te doen. 

Wat het klimaat- en milieubeleid betreft, staat Griekenland voor de uitdaging het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energiemix te verhogen. Dit door de trage opstart van windmolenparken op zee goed te maken en tegelijk de traditionele afhankelijkheid van vaste fossiele brandstoffen te verminderen. Er zijn ook aanzienlijke investeringen nodig om particuliere en openbare gebouwen energie-efficiënter te maken, duurzaam vervoer te bevorderen en het waterbeheer te ondersteunen.

Opportuniteiten

Er zijn verschillende kansen voor Vlaamse bedrijven:

  • Privatisering van staatsactiva;
  • Nieuwe infrastructuur voor aardgastransport (terminals voor vloeibaar aardgas, aardgaspijpleidingen en -distributiesystemen);
  • Internationale openbare aanbestedingen voor koolwaterstoffen;
  • Hernieuwbare energieprojecten (wind, zon-thermisch, biomassa, kleine waterkracht, geothermisch, enz.);
  • Energie-efficiënte bedrijven en investeringen;
  • Hoofdnetinterconnectiviteit met de eilanden, verbetering en ontwikkeling van grensoverschrijdende elektriciteitsnetinterconnecties (Maritsa East, EuroAsia InterConnector).

Het nationale energie- en klimaatplan voorziet in 7 GW windenergie tegen 2030. Momenteel is in Griekenland 4 GW aan windenergie geïnstalleerd, allemaal op het vasteland. Hiermee wordt in 12% van de elektriciteitsvraag voorzien. Het potentieel van windenergie in Griekenland is echter veel groter. Vooral voor offshore-windenergie. De windreserves zijn goed en offshore-windenergie kan eilanden helpen om energie-onafhankelijker te worden.

Het door Griekenland aangegeven nationale doel, de installatie van offshore windparken die tegen 2030 tot 2 GW zullen genereren, heeft de interesse gewekt van internationale bedrijven, waaronder ook een paar uit Vlaanderen. Ook werd de interesse gewekt van enkele van de grootste energiegroepen van het land, die geduldig wachten op het regelgevende kader om het pad te effenen voor hun plannen.

Succesvolle projecten

In de energiesector zijn er reeds overeenkomsten tussen Vlaamse en Griekse ondernemingen. Er is een duidelijke en sterke basis voor een win-winsituatie.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Ariadne-project: een kabel van 135 km tot 960 m waterdiepte, geïnstalleerd tussen Kreta en de Peloponnese (Jan De Nul in samenwerking met Hellenic Cables).
  • Metro van Athene: 2 van de 4 metro lijnen van Athene zijn gerealiseerd met technologie en diensten van OTN Systems (in samenwerking met NTE PC).
  • Trans Adriatic Pipeline: OTN Systems in samenweking met AVAX.
  • Power Plant Agios Dimitrios: kranen voor installaties/pijpleidingen (Belven in samenwerking met AVAX en Gioxas).

Conclusie

Door zijn ligging op het kruispunt tussen Oost en West en in combinatie met deelname aan tripartiete samenwerkingsverbanden, zoals deze tussen Griekenland, Cyprus en Israël, krijgt Griekenland de kans een sleutelrol te spelen op de energiemarkten in de zuidelijke Balkan en het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. De ruime beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen (wind, waterkracht, biomassa, geothermische energie en (thermische) zonne-energie), in combinatie met de lopende grootschalige infrastructuurprojecten (TAP-IGB-EastMed gaspijpleidingen, Euro-Azië interconnector, exploratie en exploitatie van fossiele brandstoffen), tonen aan dat Griekenland een belangrijke speler kan zijn bij de samenstelling van de EU-energiemix en dus aanzienlijke investeringsmogelijkheden zal bieden in alle energiesectoren.

De huidige geopolitieke problemen zetten Europa aan sterker in te zetten op hernieuwbare energie. Zoals uit het voorgaande blijkt kan Griekenland hierbij uitgroeien tot een belangrijke speler die tal van kansen biedt. Griekenland en België delen dezelfde visie inzake een verenigd en sterk Europa alsook gemeenschappelijke standpunten over kwesties die de internationale gemeenschap aanbelangen, zowel op Europees, regionaal als mondiaal niveau. Dit bleek uit verschillende artikelen over het staatsbezoek van de Belgen aan Griekenland en werd ook bevestigd door het bezoek van het Koningspaar aan de Revithoussa LNG terminal.

19 mei 2022