U bent hier

Opportuniteiten in Cyprus

Cyprus heeft de afgelopen vijf jaar een aanzienlijke vooruitgang geboekt en hoewel de pandemie van het coronavirus de wereldeconomie heeft vertraagd, is het eiland erin geslaagd om nieuwe stimulansen en hervormingen te lanceren die interessante kansen blijven bieden aan buitenlandese bedrijven met interesse in de oostelijke Middellandse Zee.

Opportuniteiten

Cyprus is een modern, kosmopolitisch en transparant zakencentrum dat mogelijkheden biedt in een breed scala aan sectoren. Door gebruik te maken van zijn concurrentievoordelen, het bedrijfsklimaat voortdurend te verbeteren, het concurrentievermogen te vergroten en een stabiel en robuust economisch klimaat te waarborgen, streeft Cyprus ernaar zijn economie verder te diversifiëren door nieuwe sectoren met een hoog potentieel aan te trekken, zoals energie, start-ups en innovatie- en investeringsfondsen.

Energie

De ontdekking van koolwaterstoffen in de EEZ (Exclusive Economic Zone) van Cyprus heeft nieuwe interessante vooruitzichten gecreëerd om een energie-hub in het oostelijke Middellandse Zeegebied te kunnen worden. Deze ontwikkelingen hebben een wereldwijde belangstelling en aanzienlijke investeringsinteresse gewekt van energiegiganten en internationale leveranciers die actief zijn in de olie- en gas-ondersteunende dienstensector. Cyprus ontwikkelt zich ook snel tot een regionaal brandstofknooppunt, met een geavanceerde olieopslagterminal in Vasilikos, de eerste terminal in zijn soort in het oostelijke Middellandse Zeegebied, die Europa en de Zwarte Zee verbindt met markten in het Midden-Oosten en Azië.

Innovatie en technologie

Waarde creëren door middel van ideeën en het koesteren van de ondernemersgeest van Cyprus behoren tot de topprioriteiten van het land. Innovatief onderzoek, een snelgroeiend ecosysteem voor start-ups, hoog opgeleid en ervaren menselijk potentieel en een scala aan incentives maken van Cyprus een perfecte keuze om bedrijven te starten en op te schalen. Toegepast onderzoek wordt aangemoedigd door middel van EU- of nationale financieringen terwijl in alle grote steden onderzoekscentra zijn gevestigd. Veel succesvolle technologiebedrijven zijn ondertussen al naar Cyprus verhuisd of hebben er hun investeringen uitgebreid, waarbij ze het eiland als basis en toegangspoort zien van en naar de EU. 

Toerisme

Toerisme is een van de meest veerkrachtige en sterke economische sectoren van Cyprus en levert een aanzienlijke bijdrage aan het bbp van het land. Afgezien van zijn natuurlijke schoonheid, uitstekend weer en adembenemende landschappen, streeft Cyprus ernaar om zijn concurrentievermogen als een eersteklas toeristische bestemming te verbeteren door nichegebieden aan te boren en zijn aanbod te upgraden. Strategische grootschalige projecten, zoals luxe resorts, jachthavens in alle grote kuststeden en het nieuwe geïntegreerde casinoresort, zullen naar verwachting deze bloeiende industrie verder stimuleren.

Vastgoed

Het verwerven van onroerend goed in Cyprus, als investering of als tweede huis, is altijd een populaire keuze geweest onder buitenlandse investeerders. Een combinatie van een hoge levenskwaliteit, het hele jaar door zonneschijn, natuurlijke schoonheid, gemak van zakendoen en investeringsprikkels bieden investeerders een aantrekkelijke ervaring in termen van zowel wonen als zakendoen. Omdat het een historisch belangrijke pijler van de economie van Cyprus is, hebben de vastgoed- en bouwsector de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, wat zich uitte in een toegenomen vraag,  activiteit en prestigieuze en grootschalige projecten. 

Scheepvaart

Cyprus is een internationale maritieme cluster van wereldklasse en biedt efficiënte en hoogwaardige diensten in een breed spectrum van activiteiten. Door gebruik te maken van zijn strategische locatie en een aantrekkelijke wettelijke en operationele scheepvaartinfrastructuur, een solide en efficiënt belastingkader en een uitstekend communicatienetwerk te bieden, heeft Cyprus met succes een gediversifieerde en robuuste maritieme industrie opgebouwd, die een unieke reeks concurrentievoordelen biedt. Cyprus wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare en concurrerende verzendcentra ter wereld op het gebied van diensten, registratierechten, en belastingen.

Filmindustrie

Cyprus is op zichzelf een natuurlijke filmstudio. Diepblauwe zeeën en zandstranden, betoverende bossen en adembenemende bergen, gevarieerde culturele locaties en betoverende locaties vormen allemaal het unieke karakter van Cyprus als een ideale filmlocatie. De zon schijnt bijna elke dag. Behalve natuurlijke voordelen biedt Cyprus ook belangrijke prikkels om filmproductie aan te moedigen. Met name productiemaatschappijen die ervoor kiezen om in Cyprus te filmen, zullen kunnen kiezen tussen contante korting of belastingvermindering en kunnen ook profiteren van belastingkortingen op investeringen in apparatuur en infrastructuur.

Financiële diensten en fondsen

Een geconsolideerde, geherkapitaliseerde en gemoderniseerde banksector die zorgt voor efficiëntie, veiligheid en transparantie, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke bedragen aan buitenlandse directe investeringen aangetrokken. Cyprus is ook hard op weg om een van de belangrijkste centra van opkomende investeringsfondsen in Europa te worden, en biedt unieke toegang tot snelgroeiende markten. Vastbesloten om voorop te blijven lopen bij de ontwikkelingen in de sector en voortdurend zijn wetgevings- en regelgevingsregime te verbeteren, heeft Cyprus zich ontwikkeld tot een belangrijke regionale vestigingsplaats voor het opzetten van investeringsfondsen en het oprichten van vermogensbeheermaatschappijen voor pan-Europees bereik.

Voor meer informatie: Invest in Cyprus

28 april 2021