U bent hier

Opening nieuwe Russische haven BRONKA

De haven van Bronka (http://eng.port-bronka.ru/) is een nieuwe diepzeehaven in de buurt van Sint-Petersburg, die de capaciteitsproblemen en de bereikbaarheid van de 'oude' haven moet oplossen. De officiële opening van de haven van Bronka vond plaats op 4 februari 2016 in de ceremoniezaal van de havenauthoriteiten. Er waren zo’n 300 genodigden aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van het Belgische en Nederlandse consulaat-generaal. Verder waren er geen diplomaten aanwezig. Bemerkenswaardig is dat de Letse en Oekraïnse diplomaten (die ook wilden deelnemen) niet toegelaten werden op het haventerrein.

De geschiedenis van de haven van Bronka begon in 2007 toen het territorium van de toekomstige haven werd aangeduid als perspectiefvolle uitbreiding van de 'big port of Saint-Petersburg'. Het holdingbedrijf 'Forum' (http://forumholding.com/about/about.html) begon in dat jaar via het dochterbedrijf Feniks met het voorbereidende ontwerp van de haven. In 2011 werd gestart met de eerste werken die zo’n 4 jaar duurden.

De directeur van Fenix, Alexander Shukletsov meent dat Sint-Petersburg de belangrijkste zeepoort is van Rusland. Er is echter nog steeds concurrentie van andere Baltische havens (Gdansk, Riga, Tallinn) die hun vaarwater al hebben uitgediept tot 16 meter om zo grotere schepen te kunnen ontvangen. Momenteel is de diepte van Bronka 14,4 meter en dat van de 'historische' haven van Sint-Petersburg 11 meter. De haven van Bronka bestaat uit een containerterminal met een jaarlijkse capaciteit van 1,9 miljoen TEU en een Ro-Ro terminal die 260.000 eenheden per jaar kan verwerken. Het territorium bestrijkt 164 hectare met een totale waterlijn van 1.930 meter. Bronka verwacht de eerste tijd geen concurrentie van de haven van Ust-Luga omdat deze niet zo goed verbonden is met het hinterland (er moet nog een autosnelweg worden aangelegd) en eerder een exporthaven is. De haven van Bronka kwam tot stand via een privé-publiek partnerschap en moet 4.500 nieuwe jobs creëren. De Forum Holding (waar Feniks deel van uitmaakt) bestaat sinds 2001 en houdt zich ook nog bezig met onroerend goed, HoReCa (restaurant ketens ), diensten voor de overheid (United Document Center (http://forumholding.com/business/ecd/about.html) en enkele fabrieken. De eigenaar van de Forum Holding, de heer Alexander Zharinov, zou heel goede banden hebben met de stad Sint-Petersburg en de overheid.

Meer informatie over de haven van Bronka vindt u in de presentatie in bijlage.

12 februari 2016

Bijkomende informatie