U bent hier

Ontwikkelingen op de biermarkt in Bulgarije: jaaroverzicht 2023

De Bulgaarse Unie van Brouwers (UBB) meldt voor 2023 een daling van de bierverkoop in het land met 3% ten opzichte van 2022. In totaal werd er 507 miljoen liter bier verkocht, een gemiddelde van 1.390.000 liter per dag.
De leden van de Unie van Brouwers produceren 99% van het bier in Bulgarije en hebben samen een marktaandeel van bijna 95%. Van de 40 geregistreerde brouwerijen zijn er 3 grote bedrijven, 6 zijn kleine en middelgrote brouwerijen en de overige 31 zijn micro-ondernemingen. Carlsberg Bulgarije blijft nummer 1 op de markt, gevolgd door Zagorka (Heineken Group) en Kamenitza (Molson Coors).

In termen van bierproductie in volume staat Bulgarije op de 15e plaats in de EU, twee plaatsen hoger dan vorig jaar, terwijl het land in termen van verkoop de 13e plaats inneemt, zo meldt de UBB.

De ontwikkeling van het alcoholvrije segment is aanzienlijk met in 2023 een groei van 23% ten opzichte van 2022. Het portfolio van premium bieren blijft zich ook uitbreiden. Zeven nieuwe bieren werden toegevoegd aan het kernassortiment van de Uniemaatschappijen waaronder IPA- en stoutsoorten die momenteel trendy zijn onder de consumenten.

Volgens het jaarverslag van Brewers of Europe behoren Bulgaarse brouwerijen tot de meest actieve brouwerijen als het gaat over de implementatie van de circulaire economie en milieuverantwoordelijkheid. Zo zijn er aanzienlijke investeringen in de optimalisatie van water- en energieverbruik, zoals fotovoltaïsche capaciteit, voltooiing van bio-anaerobe installaties, aankoop van hybride voertuigen, renovatie van machines, gekoelde vitrines, bottelarijen en andere apparatuur met optimale energieklasse, wat resulteert in een vermindering van de CO2-uitstoot met 28-30% ten opzichte van 2020. De trend van een dalend aandeel plastic flessen en een stijgend aandeel vaten zette zich voort in 2023:

  • 21% van de verpakkingen bestond uit glazen flessen
  • 48% uit plastic flessen
  • 26% uit blikjes
  • 5% uit vaten.

Ook in 2024 blijft de Brewers Union zich richten op duurzame praktijken, met name de invoering van een statiegeldsysteem in Bulgarije. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de logistieke en functionele aspecten van het systeem. 

26 maart 2024